Макіївська ОТГ: маленька громада зі значними бюджетними надходженнями

Макіївська об’єднана територіальна громада, що у Носівському районі, одна з десяти найменших в Україні. Попри це, їй вдалося за минулий рік розробити та вже майже повністю реалізувати чотири соціальні проекти.  Про успіхи та плани на майбутнє ми дізналися у заступника Макіївського сільського голови Віктора Броварця.

– Вікторе Михайловичу, розкажіть, будь ласка, як вплинула децентралізація на життя у селі?

– Якщо до об’єднання бюджет Макіївської сільської ради був близько мільйона гривень, то коли утворилася громада, він збільшився до 10 мільйонів гривень. Багато хто може подумати, що якщо нам перепало удесятеро більше грошей, то ми озолотилися. Ні, насправді разом із коштами громада отримує ще й відповідальність, значна сума йде на утримання медичних та освітніх закладів.

Інше питання – відрахування ПДФО від місцевого сільського фермерського господарства «Вікторія», де працює 250 місцевих жителів (при цьому загальна кількість населення не сягає й двох тисяч).

Якщо звичайні сільські ради отримають ПДФО на рівні 25%, то громади – 60%. Перерозподіл податкових надходжень – це велика підтримка для нашої громади. Окрім того, Макіївська громада отримала державну субвенцію на розвиток інфраструктури.

Торік ми мали 2,5 мільйона гривень, які разом із депутатами та місцевим активом вирішили спрямувати на соціальну сферу. Ще додатково 500 тисяч віднайшли у місцевому бюджеті.

– Що це за проекти? На якому етапі реалізації вони перебувають?

– Проекти реконструкції ми розробили так, щоби кожен населений пункт отримав частину цих надходжень.

У селі Пустотине мешкає 430 жителів, з них 43 дитини дошкільного віку. Оскільки там немає садочку, то ми вирішили реконструювати частину школи, щоби розмістити дошкільну групу. Наразі завершені майже всі роботи, залишилося лише зібрати меблі. Сподіваємося, що вже за два місяці батьки зможуть відправляти дітей у дошкільну групу.

Нам також вдалося реконструювати Ганівський фельдшерський пункт.

У центрі громади відремонтували будівлю Макіївського сільського Будинку культури. Окрім капітальної реконструкції, запланували внутрішні роботи, уже закуплені крісла для глядачів тощо. У нашій громаді чимало творчих колективів, яким потрібно приміщення для репетицій та виступів.

Четвертий об’єкт не стільки соціальний, скільки інфраструктурний, але стосується мешканців усієї громади. На жаль, нещодавно трапилася пожежа, що призвела до людських жертв. Тож не потрібно зайвий раз нагадувати, що створення пожежного депо для Макіївської ОТГ – це одне з найважливіших питань.

Нині роботи в приміщенні завершені на 75%, залишилося лише віднайти гроші для завершення деяких будівельних робіт. Тим часом нам вдалося безкоштовно отримати пожежну машину від Служби з надзвичайних ситуацій. На придбання форми, засобів зв’язку, зарплати та інші витратні матеріали доведеться шукати кошти всередині громади. Плануємо, що вже 1 червня пожежне депо вже має запрацювати.

Плануємо придбати шкільний автобус, але в нас є дві повноцінні школи в Пустотиному та Макіївці, тож возити дітей до школи щоденно поки що не доведеться. Тим більше, що тепер там функціонуватимуть ще й дошкільні групи. Крім цього, ми продовжуємо роботи з реконструкції вуличного освітлення, тротуарів, облаштовуємо клумби тощо.

– У вас ледь не найменша громада в Україні. Є думка, що маленькі громади не можуть бути спроможними. Що ви з цього приводу можете сказати?

– Нещодавно зі мною радився один із голів громад, хотів дізнатися, чи буде користь від об’єднання. Я йому й кажу: територія та кількість населення не найголовніше. Та й розраховувати на разові дотації на розвиток громад чи грантові кошти не варто. Першочергово потрібно порахувати розмір податкових надходжень від місцевих підприємств.

Наприклад, у Макіївській громаді мешкає менше двох тисяч людей, а у фермерському господарстві «Вікторія» працевлаштовано 250 осіб. Якщо пригадати, що громада, на відміну від сільської ради, отримує не 25% ПДФО, а 60%, то ми зрозуміємо, чи є шанс громаді стати спроможною.

Нашу громаду такі цифри поки що влаштовують. Однак, якби на підприємстві працювало, приміром, 25 осіб, то громаду не врятувала б навіть 200% податкових надходжень.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Макіївська сільська об’єднана територіальна громада Макіївська територіальна громада

Source:

«Уездные новости»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...