На Камінь-Каширщині першою може об’єднатися Бузацька ОТГ

Днями в селі Бузаки відбувся семінар по децентралізації, на який прибули координатор центру розвитку місцевого самоврядування в області Анатолій Пархом’юк та консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром, повідомляється на сайті Камінь-Каширської РДА. Зустрічали гостей голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, заступник голови районної ради Сергій Дмитрук, керуючий справами районної ради Валерій Хитрик, а також голова Бузаківської сільської ради Микола Панасюк. В залі були присутні сільські голови та представники громад, що в перспективі мають увійти до складу Бузаківської об’єднаної територіальної громади.

Обговорення вищезазначеного питання є надзвичайно важливим кроком, адже сьогодні в районі поки що не створено жодної ОТГ. Нагадаємо, відповідно до Перспективного плану передбачено п’ять об’єднаних громад на базі міста Каменя-Каширського, сіл Сошичне, Бузаки, Полиці, Пнівне. Примітно, що в кожному з перерахованих населених пунктів проводиться роз’яснювальна робота про особливості та переваги децентралізації. Тому координатор центру розвитку місцевого самоврядування в області Анатолій Пархом’юк розповів присутнім за якими критеріями створюються громади, яким чином буде здійснюватися їх фінансування та державне управління. У свою чергу консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром на прикладі статистичних підрахунків продемонстрував потенційні доходи, які в перспективі отримає новостворена ОТГ. Стислий та лаконічний виклад консультантів дозволив розставити крапки над «і» в багатьох суперечливих питаннях, що в ході спілкування виникали у присутніх.

– Громади слід створювати оптимально, – переконаний голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук. – Необхідно враховувати географічне положення, транспортне сполучення, демографічні показники населення, і, звісно ж, економічні можливості кожного населеного пункту. Для нашого району створення першої об’єднаної громади дозволило б отримати практичний досвід по впровадженню децентралізації. Адже якби люди мали змогу наочно побачити, які переваги несе ця реформа, то процес втілення її в життя значно прискорився б.

– Інформування населення про користь децентралізації нині є вкрай важливим елементом в процесі створення територіальних громад, – зазначає голова районної ради Віктор Сус. – Першочергово люди повинні  достеменно знати про те, що чекає на них після того, як нововведення запрацюють на практиці. Ми повинні усвідомлювати, що позитивні зміни можливі лише за умови активних дій, а не очікування. А тому громади мають визначитися та приступати до роботи. На закінчення семінару представники районної влади подякували доповідачам за надані консультації та роз’яснення.

Область:

Волинська область

Source:

«ВолиньНова»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...