Децентралізація в дії: перші успіхи, завдання й перспективи Іллінецької об’єднаної територіальної громади

31 травня 2016 року було прийнято рішення про добровільне об’єднання та затверджено план організаційних заходів. Як результат – перехід на якісно новий рівень врядування. Нині під керівництвом міського голови Володимира Ящука, який на виборах отримав підтримку 85,8 % виборців, зосереджено Іллінецьку, Василівську, Жаданівську, Жорницьку, Красненьківську, Павлівську, Хрінівську та Якубівську територіальні громади. А це 20 населених пунктів, у яких проживає понад 18 тисяч осіб.

 – Є села, які також хочуть приєднатися до громади, серед них, Тягун, Володимирівка, Даньківка, Романів Хутір, Райки. Після об’єднання громади створили своє управління освіти, фінансів, центр первинної медицини. Згодом – комунальний заклад «Центр культури, мистецтва та естетичного виховання», – коментує заступник міського голови Людмила Трохимець.

Представники влади зізнаються, що децентралізація дає змогу спрямовувати і розробляти власну стратегію, а не чекати на вказівки вищого керівництва щодо напрямку руху і впровадження реформ. У середині квітня до Іллінецької громади планують завітати представники Асоціації міст України (всеукраїнська організація, діяльність якої спрямована на активну участь у формуванні законодавчої бази місцевого самоврядування, реформуванні бюджетної політики та міжбюджетних відносин) для перейняття досвіду на базі Іллінецької міської громади.

– Сьогодні діє стратегія збалансованого розвитку, яка має на меті охопити увесь наш регіон. Таким чином на основі неї розроблено програму соціально-економічного розвитку громади на 2017 рік. Вона базується на екологічному, економічному, культурному, соціальному прогресу. Працюємо над ідеєю локального розвитку міста Іллінці та населених пунктів громади. Шукаємо те, чим би можна було привабити містян і гостей, до прикладу, зеленим туризмом, – зазначає начальник відділу стратегічного планування та інвестиційного розвитку Тетяна Герман.

Із травня 2016 року було реалізовано 4 проекти. Цьогоріч заплановано 12, 7 з яких подано на розгляд в різні фонди, на обласні та загальнонаціональні конкурси. Завершено проект «Увага – діти!», спрямований на створення безпечних умов для дорожньо-транспортного руху та гарантії безпеки дітей на пішохідному переході у м. Іллінці по вулиці Незалежності біля загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1.

 Ініціатива «Іллінці – безпечне місто» створила комфортні умови для безпечного проживання жителів та гостей міста, попередження правопорушень шляхом встановлення спеціалізованого відеонагляду (12 відеокамер зовнішнього спостереження). На часі реалізовується проект «Європейська площа». У 2016 році закуплено 10 ліхтарів, 6 паркових лавок та виготовлено під замовлення 5 лавок з метою якісного оновлення центральної площі. У селах Василівка, Павлівка та Красненьке вже також розроблені проекти з освітлення вулиць, вивезено опори ЛЕП, розпочато роботу зі встановлення ліхтарів. Зараз здійснюється активна співпраця з Вінницьким комунальним підприємством «Зеленбуд» щодо закупівлі посадкового матеріалу для озеленення. (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Вінницька область

Громади:

Іллінецька міська об’єднана територіальна громада Іллінецька територіальна громада

Source:

«20 хвилин»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....