Теребовлянська громада створює прототипи розважальних центрів

Об’єднані громади Тернопільщини демонструють перші результати децентралізації. Наприклад, Теребовлянська взялася за облаштування центрів культури та дозвілля. Їх у громаді планують створити аж п’ять. Три з них уже функціонують. І це дозволило урізноманітнити життя громади.

Днями на Тернопільщині відбувся прес-тур, організований журналістами з Харківщини. У ньому взяли участь представники медіа з різних областей.

Під час поїздки журналісти планували перейняти досвід децентралізації та створення територіальних об’єднаних громад. Як приклад, організатори обрали Теребовлянську громаду. Вона є однією з найбільших в області й об’єднує близько 30 тис. населення.

Разом із журналістами Теребовлянську громаду відвідав і голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. Він наголосив, що нині Тернопільщина є лідером зі створення громад, але нашому регіону пора переходити від кількісних до якісних показників.

– Сьогодні в контексті територіальних громад слід говорити не про кількісні, а про якісні показники. Потрібно укріпити громади, аби вони відчули і показали позитивні зміни в результаті децентралізації, – каже Віктор Овчарук. – Одним із таких показників є наповнення бюджету. Другий момент – організація роботи всіх служб та напрямків. У тому числі освіти, культури, медицини, соціального захисту.

Переконаний, що багато залежить від команди, яка є у територіальній громаді, від її настрою та бажання працювати для людей.

У рамках прес-туру журналісти відвідали один із центрів культури і дозвілля (КІД) Теребовлянської громади. За словами очільника облради, за якісними показниками ці заклади випереджають подібні установи у сусідній Польщі. Центр дозвілля громади створили на базі будинку культури. Він об’єднує дитячий садок, гурткову роботу.

Ремонтні роботи у приміщенні зробили за кошти Фонду регіонального розвитку, призначені на покращення інфраструктури та розвитку територіальних громад. Решту залучили з бюджету громади. На цей проект витратили близько мільйона гривень.

– У закладі присутній музичний компонент, танцювальний, бібліотечний, комп’ютерний і навіть іграшковий. Батьки приводять сюди дітей, залишають, а самі можуть їхати в районний центр або займатися власними справами. У закладі є вихователі, які наглядають за дітьми. Поки діти граються, батьки можуть піти у бібліотеку, випити кави, – розповідає Віктор Овчарук.

Заняття у центрі культури є безкоштовними, зокрема, якщо діти працюють на результат. Наприклад, займаються у гуртках і мають хороші досягнення, вивчають ази комп’ютерної науки. Щодо дозвілля, то розважальні заклади є платними. Однак ціна символічна. Згодом за ці кошти можна покращити матеріальний стан КІД: поновити бібліотеку, закупити інвентар тощо.

Область:

Тернопільська область

Громади:

Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада Теребовлянська територіальна громада

Source:

«Номер один»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...