Представники обласної влади та експертного середовища говорили на Долинщині про переваги децентралізації

Під головування заступника голови облдержадміністрації Валерія Крецула відбулося розширене засідання з питань утворення та діяльності об’єднаних територіальних громад у Долинському районі.

Заступник голови ОДА розповів присутнім  про засади реформи місцевого самоврядування. Він зазначив, що така реформа не може бути успішною без трансформації системи адміністративно-територіального устрою. Нині  для України характерними є високий рівень централізації взагалі та концентрації  управлінських функцій і ресурсів на районному й обласному рівнях зокрема. Така організація публічної влади, на його переконання, не є ефективною, оскільки не дає жодної реальної можливості для функціонування базового рівня – місцевого самоврядування. «Проблеми, які виникають в селі, не повинні вирішуватися на регіональному рівні чи  в столиці, а безпосередньо на місцях. У селі краще знають, що їм робити», — сказав Валерій Крецул, наголосивши, що завдяки принципу субсидіарності управлінські рішення на місцях приймаються швидше та є більш ефективними.  

За словами директора ІФ Центру розвитку місцевого самоврядування Руслана Панасюка, Долинська ОТГ може стати найбільш потужною й самодостатньою територіальною громадою на території області.  Також він наголошує, що альтернативи просуванню цим перетворенням немає. Реформа децентралізації набрала динамічних темпів. Деякі територіальні громади, усвідомивши переваги та перспективи реформи, уже встигли утворити ОТГ. Значна частина громад нині на етапі об’єднання. Руслан Панасюк акцентує увагу й на тому, що є певні труднощі в новоутворених громадах. Зокрема, це стосується підбору кадрів. У кожній ОТГ мають працювати кваліфіковані службовці, які повинні надавати якісні публічні послуги.

Заступник директора департаменту фінансів ОДА Ганна Качур коротко поінформувала присутніх про джерела формування бюджетів ОТГ. За її словами, першим джерелом є власні надходження, вагомою складовою яких є 60% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Наступним є освітня субвенція, що розраховується на кожну дитину, яка живе в об’єднаній територіальній громаді. Тобто, середній показник по нормативу множиться на кількість дітей в ОТГ і прямо з Державного бюджету надходить така форма грошової допомоги. Третім  джерелом є медична субвенція, яка також розраховується в кількості на одного жителя. Базова дотація є наступною складовою формування бюджету. Ганна Качур пояснює, що такі кошти надаються тим ОТГ, в складі яких є фінансово слабкі за економічними показниками села.

Залишки освітньої  та  медичної субвенції залишаються в кінці року на рахунках ОТГ. Ці фінанси йдуть виключно на покращення  матеріально-побутових умов. За рахунок цього ремонтуються кабінети в школах та закуповується нове обладнання.

 

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Долинська міська об’єднана територіальна громада

Source:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...