Варвинський район: непроста розмова про об’єднання

Низка як районних, так і сільських заходів у Варвинському районі – сходи сіл, громадські обговорення, зібрання у районних органах влади, які, на жаль, лише вкотре підтвердили наше одвічне ментальне: серед трьох українців завжди чомусь знаходиться п`ятеро гетьманів.

Такі висновки редактор видання Євгенія Зима робить, спілкуючись з головою райдержадміністрації Любов’ю Долею.

— Ось буквально свіжі й необнадійливі (факти) зі зборів у Журавці, які відбулися минулої суботи. Не просто дискутувати із мешканцями тих сіл, які бачать себе в окремій громаді озерянського куща, але журавське зібрання ще зриміше засвідчило: можна маніпулювати підтримкою сільчан, просто не подаючи їм всієї реальної фінансової картини – яким коштом житиме село, зробивши необдуманий крок, як переформатовуватиметься його інфраструктура, лиш би адмінкорпус мав змогу далі залишитися на посадах?— говорить голова рда. — …9 лютого головою села Журавка прийнято розпорядження про ініціювання об`єднання громад (йдеться про Журавку, Кулишівку, Макіївку і Антонівку). Паралельно Антонівка теж прийняла своє розпорядження. От тільки і Журавка, і Антонівка адмінцентр бачать кожен у своєму селі.

Поспілкувавшись безпосередньо з людьми, Любов Доля дійшла висновку, що не кожен має чітке уявлення про об’єднану громаду. Дехто вважає, що держава і без району фінансує всі видатки села. Тоді як нині саме район, аби не скорочувати мережу сільських закладів, на додачу до державних субвенцій суттєво дофінансовує потреби сіл із власних надходжень, даючи можливість виживати меншим і слабшим.

— Торік до 18-ти державних мільйонів на школи додано районом 6 (і з них 5,5 млн. грн. – на сільські), на медицину дофінансували 4,5 млн., — продовжує Любов Доля. — Варто зауважити і такий факт. У Журавці звучало: спробуємо самостійно погосподарювати, як не вийде – приєднаємося згодом до спроможнішої громади – Варви чи Ладана, звідки теж надійшла пропозиція. Але, зауважте, це вже буде приєднання, а не об`єднання. Село не зможе впливати ні на вибори голови об’єднаної громади, ні на вибори свого старости. А от голова, який спробував, але в нього «не вийшло», автоматично буде виконувати обов’язки старости на весь період повноважень ради об’єднаної громади (5 років).

Від поділу району на дрібні громади Варвинська на базі селища лише виграє, переконана голова РДА. Об`єднання в одну громаду більше потрібне селам, а не Варві, яка акумулює левову частку бюджетних надходжень, адже підприємства – основні донори бюджету, працюють у селищі. Економічна ж спроможність сільських громад у більшості далека від достатньої.

Тому голова Варвинської райдержадміністрації, зустрічаючись з людьми на сходах і зборах, просить їх не поспішати з висновками, все прорахувати і обдумати, не легковажити долями людей і своїх сіл. Інакше через чиїсь амбіції і невміння жити й працювати у гурті можна втратити надбану десятиріччями інфраструктуру.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Варвинська селищна об’єднана територіальна громада Варвинська територіальна громада

Source:

Сайт Чернігівської ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...