На Вінничині підсилять реалізацію культурної політики в рамках дентралізації

Питання культурної політики наразі є підґрунтям для формування нового громадянського суспільстав. Надбання Вінниччини у цій царині мають добрі перспективи розвитку  в умовах децентралізації.

Про це  на зустрічі з представниками експертної місії Ради Європи, які у рамках програми оглядів культурних політик в Європі прибули на Вінниччину,  повідомив голова ОДА Валерій Коровій. 

В ході спілкування керівник області коротко інформував гостей про надбання Вінниччини у сфері культури та перспективи подальшого розвитку галузі в умовах децентралізації.

Він, зокрема, відзначив, що завдяки упровадженій в 2015 році бюджетній децентралізації сьогодні місцеві бюджети зросли в 4-5 разів. Та поряд із тими громадами, які ефективно використовують фінансові ресурси, є частина територій, які не виявляють активності, а за звичкою досі чекають вказівок «згори».

«Успішні громади – самодостатні. Вони впроваджують елементи стратегічного планування, чітко визначають пріоритети і ефективно можуть використати можливості, які їм дає бюджетна децентралізація. І позитивний приклад роботи таких територій ми сьогодні перекладаємо на добровільно об’єднані громади, - зауважив Валерій Коровій. - Відповідно до перспективного плану, у Вінницькій області має бути створено 109 таких громад. Цей процес постійно змінюється. На сьогодні сформована 21 об’єднана громада, має бути ще 3. Моя задача – створити критичну масу позитиву, щоб ми могли рухатися вперед».

Водночас, за словами голови ОДА, на цьому шляху постає чимало проблемних питань, які, в тому числі, торкаються і сфери культури. І тут, переконаний Валерій Коровій, дуже важливо зберегти загальний напрям політики в галузі і накласти його на специфіку розвитку того чи іншого регіону.

«На сьогодні питання культурної політики є підґрунтям для формування нового громадянського суспільства. Ми по-новому повертаємося до нашої історії, традицій, дивимось у завтрашній день і прагнемо знаходити через сприйняття культури нові можливості для розвитку країни і конкретних регіонів», - підкреслив очільник Вінниччини.

У свою чергу, начальник відділу культури і культурної спадщини Директорату з питань демократичного врядування Секретаріату Ради Європи, керівник делегації Кетрін Меркле зауважила: «Ми приїхали в Україну для того, щоб долучитися до розвитку культурної політики. Звісно, в нас не буде відповідей на всі проблеми, але як представник Ради Європи я привезла сюди команду людей, які мають дуже потужний досвід в культурному менеджменті, в управлінні культурним надбанням і процесах децентралізації».

Разом з тим, Кетрін Меркле відзначила, що справа не лише в адміністративній та фінансовій децентралізації, а й у готовності людей взяти на себе відповідальність.

Згідно з програмою візиту, експерти Ради Європи візьмуть участь у засіданні «круглого столу» з питань розподілу повноважень та ресурсів в умовах децентралізації та модернізації місцевої культурної інфраструктури, а також відвідають окремі галузеві об’єкти в Тульчині, Вінниці та Браїлові. 

Область:

Вінницька область

Source:

«УкрІнформ»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...