Життя територіальних громад: а як у сусідів?

Факт утворення Сторожинецької територіальної об’єднаної територіальної громади, яку очолює Микола Карлійчук, мабуть, є показовим не тільки для Буковини, а й усієї України. Зважте самі: до ОТГ добровільно окрім міста увійшли ще 11 сіл. А це 35 тисяч населення й третина площі району. Громада офіційно розпочала діяти 18 грудня 2016 року.

Власне, Миколу Миколайовича, уродженця Кам’янки особливо представляти не потрібно. Свого часу він очолював Глибоцьку РДА. Отож, любязно погодився поділитись думками щодо нового територіального об’єднання і прийняв нас у своєму кабінеті у Сторожині.

— Гадаю, основне це те, що децентралізація — процес неминучий, влада на місцях повинна сама вирішувати нагальні проблеми. Звісно, при підтримці, а не втручанні держави, — передусім зазначив Микола Карлійчук, — і в це повірили люди, котрі потягнулись до новоутворення. Так, одразу до вершин нам не дотягнутись, перші два з половиною місяця вже оголили багато складнощів, навіть спротив з боку тих чи інших відповідальних районних очільників. Однак, пасувати перед цим усім аж ніяк не будемо. І то не лише моє переконання, а й колишніх сільських голів — нині старост, з якими разом працюємо.

Із тих населених пунктів, що увійшли в ОТГ, тільки три села є самодостатніми. Це Панка, Банилів, Комарівці. Решта, за словами Миколи Миколайовича, треба підтягувати. Цьогорічний бюджет об’єднаної громади визначений у сумі 154 млн.грн., з яких власних надходжень планується отримати 52млн. Зрозуміло, не густо. Тож, без суттєвого фінансування з Києва не обійтись.

Початок весни, як ніщо інше, поставив завдання облаштування доріг, зокрема у селах. На це виділено 1,8 млн.грн. А те, що роботи не будуть відкладатись, засвідчила і та обставина, коли під час нашої розмови із Миколою Карлійчуком до кабінету зайшли фахівці, котрі остаточно погоджували з керівником договір на ремонт доріг у селах.

З тими чи іншими питаннями, що потребували швидкого вирішення, до очільника раз за разом звертались люди. Звісно, ми із розумінням переривали розмову з Миколою Миколайовичем, приймали його вибачення. Сподіваємось, ще буде нагода невдовзі поговорити з ним і в більш спокійній обстановці. На завершення хочеться додати ще два факти: із потеплінням за рахунок ОТГ всім малозабезпеченим громадянам будуть поорані городи. І, мабуть, найсуттєвіше: до Сторожинецької ОТГ, за інформацією Миколи Карлійчука, прагнуть увійти також ще ряд сіл, серед яких Череш, Буденець, Старі Бросківці, Жадова. Нехай час позитивно прокоментує ці наміри, як і попередні загалом.

 

Область:

Чернівецька область

Громади:

Сторожинецька міська об’єднана територіальна громада Сторожинецька територіальна громада

Source:

«buknews»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...