Громада Сакунихи налаштована на приєднання до Недригайлівської ОТГ

За це проголосували присутні на зборах громади жителі села. До обговорення реформ децентралізації в Недригайлівському районі долучилися перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Марченко та заступник голови обласної ради Тетяна Головко

Як повідомила присутнім Сакуниський сільський голова Лариса Осіння, у минулому році до їхньої сільської ради надійшла пропозиція щодо об`єднання від Коровинської сільської ради. І депутати проголосували за підтримку такої пропозиції, що викликало значний резонанс серед місцевих жителів. Були як прихильники так і противники цього рішення. Тому у селі Сакуниха відбулися чергові збори громади, котрі рекомендували депутатам скасувати рішення щодо об’єднання. І в грудні минулого року відбулася сесія сільської ради, на якій депутати скасували попереднє рішення.

3 березня у Сакуниському сільському клубі було проведено чергові громадські слухання щодо цього питання.

За словами Олександра Марченка, рішення щодо того, з ким об’єднуватися, має приймати лише місцева громада. Але при цьому необхідно зважити всі «за» і «проти», розуміти подальші перспективи об’єднання і нести відповідальність за прийняте рішення. Обласна та районна влада може лише допомогти на шляху втілення реформ, але вибір – лише за  місцевою громадою.

Координатор Офісу реформ Сумського регіонального відділення Асоціації міст України Ніна Мельник зазначила, що суть реформи в тому, що найважливіші питання життєдіяльності громад приймаються не депутатами, а виборцями, які керують процесом. Сьогодні всі повинні впливати на процеси, а не стояти осторонь.

Під час обговорення учасники наради говорили про те, що у випадку приєднання Сакунихи до Коровинець, головні об`єкти інфраструктури об`єднаної громади будуть у Коровинцях, і жителям Сакунихи доведеться долати значно більшу відстань, ніж до Недригайлова. Наголошували і на недоцільності підвезення учнів до навчального закладу у Коровинцях повз Недригайлівську опорну школу, у якій створено всі необхідні умови для освіти.

За результатами засідання було прийнято звернення ініціативної групи до Сакуниського сільського голови та депутатів ради, щодо ініціювання скликання позачергової сесії, на якій рекомендувати депутатам прийняти рішення про ініціювання приєднання в наступному році до Недригайлівської селищної ради. За це рішення проголосували  присутні у залі жителі Сакуниської сільської ради.

Область:

Сумська область

Громади:

Недригайлівська селищна об’єднана територіальна громада Недригайлівська територіальна громада

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...