Сергій Чернов: Розвиток місцевого самоврядування як протидія вимиранню сіл

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов виділив пріоритетні завдання, яким, на його думку,  у 2017 році слід приділяти увагу.

«Одним з ключових напрямків роботи обласної ради, як вищого представницького органу регіону, на моє переконання, є розвиток місцевого самоврядування. Перш за все, підтримка та сприяння реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації.

В Харківській області станом на 1 січня 2016 року з 1677 населених пунктів у 7 не проживає  жодної особи, у 87 від одного до 10 мешканців, населення 349 населених пунктів коливається від 11 до 50, а у 253 – від 51 до 100 осіб. Всього з 1986 по 2016 рік Верховною Радою знято з обліку 71 населений пункт в Харківській області. Тільки динамічний розвиток громад може зупинити це прикре явище», - говорить голова облради.

Розвиток місцевого самоврядування у регіональному вимірі, наголошує Сергій Чернов, включає низку актуальних практичних питань, а саме:

«По-перше, процес формування спроможної базової ланки місцевого самоврядування – об’єднаних територіальних громад. Зверніть увагу, що за перспективним планом в області має бути сформовано 51 об’єднану територіальну громаду,  на початок 2017 року маємо лише 4 таких громади, що менше ніж 10% від запланованого.

Нагадаю, 9 лютого Верховна Рада у другому читанні прийняла закон, що спрощує процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, надає право громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до вже створеної об’єднаної громади.

Наступне. Співробітництво громад. Хоча прийнятий два з половиною роки тому закон відкриває нові широкі можливості для громад, Харківська область до цього процесу ще не долучалась. Ми втрачаємо можливість ще до процесу об’єднання громад посилити їх спроможність,  за рахунок співробітництва  вирішити цілий ряд наболілих проблем, які практично не можливо окремій громаді вирішити самотужки».

Як нагадав голова обласної ради, це питання розглядала «обласна Асоціація місцевого самоврядування та рекомендувала на місцях активізувати роз’яснювальну роботу щодо переваг співробітництва громад і до 1 лютого надати Проектні пропозиції. До Асоціації вже надійшло 13 проектних пропозицій, які планують реалізувати громади в рамках співробітництва. Процес зрушив з місця».

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської ОР

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...