Інтерв'ю Валерія Коровія районній газеті "Жмеринський меридіан"

(…) —Нещодавно в районі відбулася позачергова сесія, яка фактично розглядала одне питання – питання госпітальних округів. А суть у тому, що в першому варіанті Жмеринка у списку госпітальних округів була, а з другого «випала». Є змога повернути її туди назад? Яка Ваша думка?

—Із самого початку хотів би всіх заспокоїти. Оця хвиля дискусій і непорозумінь, яку ми спостерігали,– це результат надзвичайно погано організованої роз’яснювальної роботи по лінії Міністерства охорони здоров’я. Щоб ми розуміли, госпітальний округ – це не юридична особа, не лікарня, не госпіталь. Це функціональне об’єднання медичних закладів, які повинні координувати свою роботу. Якби людям розказали, що це таке, ніяких запитань би не було. Коли вийти на вулицю і запитати людей, чи задоволені рівнем охорони здоров’я, 98% скаже: ні. На запитання,чи потрібно щось робити,відповідять: так. Тому чому будь - які способи щось зробити, обертаються зворотнім процесом? Бо люди бояться, щоб не було ще гірше. І тут запитання для всіх: як переконати людей,що ті заходи, які будуть зроблені, підуть усім на користь? Ніхто лікарень не буде закривати і відкривати. А по Жмеринці взагалі великі плани. Торік ми не кинули напризволяще колишню залізничну лікарню. Ми її взяли на фінансування з обласного бюджету. І в цю лікарню відновного лікування хочемо ввести 10 млнгрнчерез державний фонд регіонального розвитку, щоб провести ремонт і рухати лікарню в прив’язці до третього рівня охорони здоров’я. Що таке третій рівень? Це наші обласні заклади, де проводяться операції на кінцівках, ендокринологічний диспансер, травматологія, кардіологія. Ідею відновного лікування в Жмеринці будемо рухати і робити все, щоб вона розвивалася.

А дискусія, яка піднялася, - другий рівень, – це колишні ЦРЛ. Хотів би зазначити, що цього року з першого липня планується реформа первинної ланки. Міністерство охорони здоров’я планує змінити територіальну прив’язку людей до сімейного лікаря. Тобто людина, що проживає в Жмеринці, може мати сімейного лікаря, наприклад, у Станіславчику або навпаки. Кошти, які зараз ідуть на первинну ланку через бюджет,будуть акумульовані в Державний фонд страхової медицини. Це складний механізм, те, над чим треба працювати. Натомість вкинута тема, пов’язана з госпітальними округами, дезорганізувала і без того непросту роботу системи охорони здоров’я. Ніхто нічого не закриватиме, але лікарні повинні будуть доказати ефективність роботи. Кошти, які виділяє держава, повиннійти на вилікування пацієнта, а не наутримання лікувального закладу. Ічимшвидше до цього дійдемо, тимкраще буде всім.

Щодо госпітальних округів хочу заспокоїти Жмеринку. Зараз готуємо деякі пропозиції, які винесемо на розгляд громад. Наприклад, як взаємодіють Шаргород і Жмеринка, Бар і Жмеринка. Ваші території зручні в логістичному плані і розглядаються як центри реорганізації системи охорони здоров’я в майбутньому.

—На запитання про лікарню відновного типу Ви вже відповіли, тому перейдемо до теми децентралізації. Нині вона обговорюється здебільшого на рівні територіальних громад. Але люди хотіли б знати більше. Наприклад, що буде з районами, з районними радами, скільки буде повітів і де розміщуватимуться повітові центри...

—Ми рухаємося по системі,наближеній до польськоїмоделі. Польща безболісно пройшла етап формування гмін, але вона до цього йшла сім років. Спочатку була передача адміністративних повноважень, а вже потім питання територіального устрою. Нині у нас мова не йде про територіальний розподіл, мова йде про децентралізацію. Ще не так давно ніхто й подумати не міг, що реєстрацію місця проживання фізичної особи будуть здійснювати сільські та селищні ради. Торік на місцевий рівень передали реєстрацію нерухомого майна. Величезна частина функцій, пов’язаних із субсидіями, передається на місця. Аналогічно й система будівельно-архітектурного контролю. Оце все називається передача адміністративних повноважень у рамках децентралізації. З 2015 р. проводиться бюджетна децентралізація. За цих два роки все перевернулося. Обласний бюджет, наприклад, займає лише десяту частину від кількості місцевих бюджетів. Тоді питома вага обласного бюджету сягала 30%, а зараз – 10%.

Що показала бюджетна децентралізація? Що в найкращому стані потужні територіальні громади.

Маленькі громади часто не знали, що робити з тими грішми, які до них ішли, бо вони не фінансують освітянські, культурні, медичні заклади, - це все фінансує район. З минулого року в нинішній перейшло 1 млрд 240 млн грн. Великі фінансові ресурси закумульовані на місцях і стоїть питання, як створити інструменти, щоб вони працювали. Законодавець наш запропонував механізм – добровільне об’єднання громад. Тепер питаннями освіти,охорони здоров’ֹя, культури, соціальним захистом будуть опікуватися саме вони. Ваша об’єднана Северинівська громада, наприклад, зараз набуваєв бюджетному плані ознак міста обласногозначення, як Жмеринка. Це потужний стимул для розвитку територій. Звідти запитання: а що буде робити район? Ну,наприклад, за відділом освітизалишається основна його функція – контроль за організацією освітянської галузі. РДА будуть позбавлятися невластивих їм функцій. Зміни, внесені до Конституції, передбачають трьохрівневу систему організації влади: область або регіон, район або повіт і громада. Питання ліквідації районів взагалі не ставиться.

Мова йде про видозміну системи влади на районному рівні. РДА будуть поступово перетворюватися з органу контролю і керівництва в орган, який надає послуги. У РДА також залишаться функції,делеговані їм як органам виконавчої влади. Залишаться мобілізаційна,оборонна робота, система надзвичайних ситуацій, дорожна служба, сприяння залученню інвестицій і т.ін.(…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...