З’явилася пропозиція об’єднати Кременчук та Горішні Плавні

Міська влада Горішніх Плавнів почала вирішувати питання про адміністративне майбутнє міста.

Представники громади пропонують об’єднати місто з двома сусідніми селами та лишити Горішні Плавні центром нової об’єднаної громади. Але є й інша думка: стати частиною територіальної громади Кременчука. Аргументи сторін вивчала телекомпанія Лтава.

Над об’єднанням  Горішніх Плавнів та сіл Салівка й Келеберда почали працювати в 2015-му, розповіла журналістам громадська активістка Олена Андрушкевич. За словами жінки, наприкінці минулого року до міської ради Горішніх Плавнів відправили колективне звернення щодо створення нової  об’єднаної громади. Проте місцева влада проігнорувала лист, каже пані Олена.

Які громади входять до нового об’єднання, міська рада не пояснює, нарікає юрист Ганна Горбова. Та додає: на сьогодні Пенсійний фонд, податкова та управління поліції Горішніх Плавнів  переведені на баланс Кременчука.

А громадська активістка Ганна Горбова зауважує: «У тому випадку, коли ми приєднаємось до іншої територіальної громади, з центром не в Горішніх Плавнях, то безпосередньо всі ці видатки будуть надходити безпосередньо до центру тієї об’єднаної громади. Нам треба буде писати безпосередньо туди й той центр прийматиме рішення: потрібно це нам чи не потрібно».

До речі, на нараду з питань децентралізації  охорона Горішньоплавнівскої міської ради не пропускала представників громадськості. Охоронці, порушуючи Закон «Про доступ до публічної інформації»,  без будь-яких пояснень не впускали й журналістів. Представники міської поліції на їхнє прохання не називали  імена та відмовилися показати посвідчення. Не дочекалися журналісти  й представників прес-служби міської ради.

Скориставшись запасним входом будівлі, вони таки потрапили на нараду до мера міста. Під час зустрічі з головою облдержадміністрації  В. Головком та уповноваженим Кабміну з питань децентралізації  Андрієм Пісоцьким,  голова Салівської сільської ради Любов Бовбас повідомила:  «Салівка та Келеберда прагнуть приєднатися до Горішніх Плавнів,  через  зручну розв’язку громадського транспорту».

За її словами,  об’єднання може  вирішити  й іншу проблему —   відсутність медичного обслуговування  в селі Салівка.

Про перспективи майбутнього  територіального об’єднання Горішніх Плавнів  у міського голови  Дмитра Бикова Лтава не дізналася. Очільник міста не відповів на запитання журналістів.

Експерт Офісу Реформ  Олександр Полупан зауважив: «Зараз у промисловому Кременчуцькому регіоні серед необ’єднаних громад залишилося два міста обласного значення: Кременчук та Горішні Плавні, а також  шість сільських рад. Дві з них біля Крюкова — це однозначно вони у випадку об’єднання відходять до Кременчука, і ми можемо вести мову про об’єднання Кременчук, Комсомольськ та чотирьох  сільських рад. Тобто ми, на базі  чотирьох сільських рад та двох міст, можемо вести формування об’єднаної територіальної громади або одної, або двох».

А звичайні перехожі зауважили телеканалу Лтава, що зараз місто вже фактично залежить від Кременчука.

Область:

Полтавська область

Source:

«kremen.today»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...