2017-й стане на Дніпропетровщині роком децентралізації

Прямі зв’язки з державним бюджетом, збільшення доходів та самостійність у розпорядженні коштами – ці переваги вже відчувають 34 об’єднані громади Дніпропетровщини. Минулоріч на розвиток власних територій вони отримали з різних бюджетів майже 1 мільярд гривень. На досягнутому область зупинятися не збирається. У регіоні планують створити 84 громади.

«Сьогодні на Дніпропетровщині 34 об’єднані територіальні громади. За цим показником область – у числі лідерів в Україні. 2016-го на розвиток власних територій громади регіону отримали з різних бюджетів майже 1 мільярд гривень. Це дорівнює державній субвенції, виділеній у 2016-му на всі громади країни, – підкреслив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман. – На досягнутому не зупиняємося. Створення спроможних громад – принципова позиція Президента України Петра Порошенка та очільника області Валентина Резніченка. 2017-й має стати на Дніпропетровщині роком децентралізації».

Про переваги децентралізації не на словах, а на ділі знає Апостолівський район Дніпропетровщини. Він першим в Україні завершив процес децентралізації. Тепер тут чотири об’єднані громади.

«До недавнього у нас в районі налічувалося 10 сільських та 2 міські ради. Після децентралізації – чотири об’єднані громади: Апостолівська, Зеленодольська, Грушівська та Нивотрудівська. Їхній бюджет зріс з 60 до 130 мільйонів гривень. Фінансування проектів розвитку збільшилося в 5 разів. У 2016 році завдяки державним субвенціям ремонтували школи, дитсадки, дороги – назвав плюси об’єднання очільник Апостолівської районної адміністрації Олександр Харченко. – Тим, хто ще вагається, раджу не боятися децентралізації і згуртовуватися. Ви матимете вагому фінансову підтримку задля розвитку територій».

Софіївський район має дві об’єднані громади. Ще одну, останню, створить цьогоріч.

«Ми першими в Україні стали на шлях децентралізації. У 2015 році об’єдналася Вакулівська громада, у 2016-му – Софіївська. Цьогоріч плануємо завершити процес децентралізації і створити Девладовську громаду. Тут об’єднаються чотири сільських ради і повноваження будуть у руках майже 6 тисяч жителів», – розказала голова районної Софіївської ради Надія Шевцова. – Переваги очевидні – фінансова незалежність, більші надходження до бюджету, самостійність в прийнятті рішень. Бюджет громад збільшився втричі – і це не межа».

 

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Сайт Дніпропетровської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...