Делегація Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відвідала Швейцарську Конфедерацію

Делегація Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відвідала Швейцарську Конфедерацію в рамках ознайомчого візиту з питань децентралізації, об'єднання громад та участі громадян в управлінні державними і місцевими справами.

Учасники зустрілися  з Мартіном Боймле, Співголовою швейцарсько-української міжпарламентської групи дружби Національної Ради, Послом Клаудіо Фішером, Керівником Міжнародних та міжпарламентських зв’язків Федеральної Асамблеї, Томасом Мінгером, Керівником Департаменту внутрішньої політики Конференції кантональних урядів,  Рольфом Відмером, Головою департаменту комун Управління комунами і територіальної організації, Доктором Ніколасом Шмітом, Провідним науковим співробітником Інституту федералізму Університету Фрібурга.

Під час зустрічі Томас Мінгер ознайомив членів делегації з основними характеристиками Швейцарського федералізму, які передбачають розподіл повноважень на всіх рівнях державного управління, збільшення впливу на прийняття рішень у регіонах та конкуренцію між кантонами. Особливу увагу Томас Мінгер звернув на співпрацю між кантонами: горизонтальну (співпраця в сферах компетенції кантонів, міжкантональне співробітництво щодо вирівнювання фінансових проблем) та вертикальну (участь в процесі прийняття рішень на федеральному рівні та реалізація федеральних законів через кантони).

Співголова групи дружби Мартін Боймле поінформував колег з України про діяльність національного парламенту Швейцарії, його комітетів, ознайомив із законотворчим процесом та повідомив про діяльність групи дружби з Україною. Зі свого боку, заступник Голови Комітету Сергій Кудлаєнко наголосив, що міжпарламентське співробітництво є важливим елементом українсько-швейцарського діалогу і, незважаючи на регулярність протягом останніх років обміну візитами, має потенціал для розширення та інтенсифікації. Також очільник делегації зазначив, що «важливими напрямами міжпарламентського співробітництва є взаємодія по лінії груп дружби і на рівні делегацій України та Швейцарії у міжнародних організаціях, передусім таких, як ПАРЄ та ОБСЄ».

Про швейцарський досвід об'єднань територіальних громад та співпраці між муніципалітетами українським парламентаріям розповів Рольф Відмер. Він наголосив на передумовах та стимулах, які існували у кантоні Берн для об'єднання громад та зазначив, що основними мотивами, які спонукали громади до об'єднання, були державна фінансова підтримка, юридичний супровід та координація органами державної влади проектів об'єднання громад, підвищення продуктивності комун та побудова співпраці громад на спільних інтересах. Також Рольф Відмер акцентував увагу на перевагах, які отримують територіальні громади після об'єднання, а саме, в громадах зростає  кількість та  поліпшується якість наданих послуг, зменшуються труднощі в підборі кваліфікованих кадрів, збільшуються можливості в територіальному плануванні та цільовому використанні земельних ресурсів. Водночас, доповідач наголосив на можливості держави впливати на об'єднання громад шляхом скорочення послуг із бюджетного врегулювання та компенсування витрат на стимулювання до об'єднання. У ході дискусії члени профільного Комітету українського парламенту відзначали, що питання муніципальної консолідації також є актуальними для України. Вони поділилися кращим українським досвідом добровільного об'єднання територіальних громад з швейцарськими колегами та обговорили стартові умови і державні мотиватори злиття громад в Україні.

Доктор Ніколас Шмітт у своїй доповіді висвітлив особливості світового та швейцарського федералізму. Зокрема, він відзначив, що «федералізм – це діалектичний баланс між центром і регіонами, без демократії неможливий і є успішною формою децентралізації». Він також торкнувся питань розподілу повноважень між кантонами та громадами, міжкантональних договірних відносин, процедури делегування повноважень громадам. У своєму виступі науковець окреслив компетенцію муніципалітетів, до якої належать ті питання, які визначені кантональним законодавством та не виконуються федеральним або кантональним урядами. До них належить соціальна допомога, охорона здоров'я, шкільна освіта, енергозабезпечення, транспорт, відходи, місцеве просторове планування, реєстрація жителів, організація цивільної оборони, місцеві податки, культура, спорт тощо.

Візит делегації Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування до Швейцарської Конфедерації було організовано за сприяння та підтримки багаторічного партнера Комітету – Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) та Швейцарського бюро співробітництва в Україні (SDC).

24.11.2016 - 15:12 | Views: 6399
Делегація Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відвідала Швейцарську Конфедерацію

Source:

DESPRO

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....