Новоствореним громадам Дніпропетровщини розказали, як ефективно розвивати власні території

Правові особливості утворення громади, її структура, кадри та функціонал, підготовка проектів, формування бюджету – розвивати територію вчаться нові об’єднані громади. Для них практичний семінар організувала ДніпроОДА спільно із Дніпропетровським офісом реформ. Цьогоріч повноваження на міста держава передала ще 18 громадам області. Тепер їх на Дніпропетровщині 34.

Цьогоріч на Дніпропетровщині створено ще 18 нових об’єднаних територіальних громад. Це Васильківська, Аульська, Божедарівська, Криничанська, Новопавлівська, Чкалівська, Покровська, Маломихайлівська, Великомихайлівська, Лихівська, Вишнівська, Роздорська, Софіївська, Томаківська, Царичанська, Новолатівська, Греченоподіївська та Варварівська.

Як працювати у нових умовах, громади вчилися на семінарі-тренінгу. Він пройшов на базі Дніпропетровського регіонального інституту державного управління.

 «На Дніпропетровщині триває процес децентралізації. Перші 16 громад, що об’єдналися більше року тому, уже мають певні результати. Їхні бюджети зросли майже удвічі. Цьогоріч об’єдналися ще 18 громад, до яких увійшли 50 сільських та селищних рад. Щоб допомогти їм ефективно розвивати території та поширити позитивну практику, організуємо навчальні семінари і тренінги», – зазначив виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Олексій Псарьов.

У програмі семінару – правові аспекти утворення об’єднаної громади, її структура, кадри та функціонал, взаємодія ради та виконкому, проекти як інструменти розвитку території. За новими знаннями приїхала Роздорська об’єднана громада. Вона – перша у Синельниківському районі. Вирішили згуртуватися Роздорська селищна та Старовишневецька сільська ради. Це – понад 3 тисяч людей.

 «Сьогодні відбувається децентралізація влади. Це значить, що ми матимемо прямі зв’язки з держбюджетом, 60% податку від доходів громадян буде залишатися на місцях. Спрямуємо кошти на розвиток територій, відновлення дитячих садочків, ремонт доріг. Від цього люди тільки виграють. У нас команда, яка йде в ногу з часом. Тому ми не боїмося. Доведемо: той, хто йде, дорогу подолає», – не приховує оптимізму Роздорський селищний голова Сергій Забудько.

Серед учасників семінару – і Лихівська громада. Вона створена у П’ятихатському районі. «Ми включилися в цей процес у минулому році. Громада в нас поки що невелика – населення 3,5 тисячі. Але якщо хтось ще захоче приєднатися, з радістю приймемо, – запевняє Лихівський селищний голова Любов Горбенко. – Плани у нас грандіозні. У проекті – освітлення вулиць, ремонт доріг, будівництво пішохідного містка через річку, покращення якості медичних послуг. Розраховуємо на збільшення бюджету удвічі». Покровська об’єднана громада – найчисельніша. У ній – 31 населений пункт і понад 18 тисяч жителів. «Ми провели два громадських слухання. Результат – об’єднана громада з центром у Покровці. Щоб спланувати стратегію розвитку територій, створили робочу групу. У ній – представники всіх населених пунктів, які увійшли до громади. У першу чергу плануємо займатися питаннями освіти, медицини, благоустрою. Порахували, що бюджет збільшиться в 5-6 разів. Це суттєво», – акцентує Покровський селищний голова Світлана Спажева.

 Також для учасників семінару пройшов майстер-клас від «Народного університету». Як довести село до ладу, з новачками ділилися досвідом чинні громади.

Область:

Дніпропетровська область

Source:

«Днепрсити»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....