Об’єднані громади Чернігівщини впроваджують громадські консультації

Три з п’яти об’єднаних територіальних громад Чернігівської області (Деснянська, Кіптівська та Вертіївська) впроваджують у своїй повсякденній діяльності практику громадських консультацій.

Цього року вони є учасниками проекту «Без мешканців не вдасться.Громадські консультації як стандарт функціонування об’єднаних громад».

Представники громад відвідали два семінари у Києві, які проводили польські експерти, побували з навчальним візитом у Польщі і тепер працюють над залученням місцевих жителів до вирішення актуальних питань об’єднаних громад.

Цього тижня польський експерт з місцевого самоврядування фонду «Школа лідерів» Пшемислав Майор із робочим візитом відвідав об’єднані громади Чернігівщини, які є учасниками проекту з впровадження громадських консультацій.

П. Майор поспілкувався із керівниками громад, дізнався про результати перших проведених консультацій. Зокрема, у Вертіївці проведено анкетування щодо будівництва центру дозвілля зі спортивним комплексом, а в Кіптівській ОТГ – анкетування про впорядкування території біля сільського будинку культури. Деснянська громада схвалила положення, але консультації тільки планують.

Також він ознайомився із досягненнями громад, такими як відремонтовані дитячі садки і школи, місцеві дороги, що стало можливим завдяки державній підтримці та збільшенню у результаті реформи надходжень до місцевих бюджетів.

Голова Кіптівської громади Володимир Кучма розповів, що за рік громада пройшла шлях становлення і сьогодні вже має свої перші досягнення. Громада об’єднує 6 навколишніх сіл, і хоча центом є Кіпті, кожна з територій – рівноправна.

В. Кучма наголосив, що в кожному з населених пунктів виконуються роботи задля поліпшення соціальної інфраструктури.

І громадські консультації як пілотний проект провели в одному з сіл – Прогресі. Там, на місці пам’ятника Леніну, залишився постамент.

Що з ним робити, спитали у місцевих мешканців. Більшість учасників анкетування захотіли бачити біля будинку культури пам’ятний знак на честь борців за волю України. Влада громади звернулася до архітекторів, і ті запропонували кілька ескізів. Який із них стане реальним, буде вирішуватися на громадських слуханнях.

Також, В. Кучма зауважив, що об’єднання громад відкриває перед місцевими представниками влади й активістами можливості для співпраці із міжнародними організаціями як у сфері обміну досвіду, так і залучення інвестицій. Позитивним прикладом у цій царині є польські громади, які залучають значні кошти міжнародних фондів для розвитку своїх територій.

На думку експерта з місцевого самоврядування, в українських громадах починаються зміни, які у Польщі відбулися 25 років тому. П. Майор вважає, що передача більших повноважень на місця вимагає від жителів громад більшої активності й відповідальності у прийнятті рішень.

«Головне – не звертати з обраного шляху. Успішно долати проблеми, і не зупинятися», – порекомендував він представникам влади й мешканцям перших об’єднаних громад Чернігівщини.

Представники громад висловили зацікавленість і в подальшому проводити консультації із жителями задля вирішення важливих місцевих питань.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...