«Ради Менщини» у Парафіївці вивчали досвід об’єднання

Місцева асоціація органів місцевого самоврядування Менського району «Ради Менщини» ініціювала та організувала поїздку голів територіальних громад до Парафіївської об’єднаної територіальної громади. Метою візиту було переконатися та побачити на власні очі, як живеться після об’єднання селянам.

Гостинно приймала гостей голова Парафіївської об’єднаної територіальної громади Валентина Карпенко. Вона без прикрас, відверто розповіла про шлях, яким громада йшла до об’єднання, про наріжні камені реформування і, нарешті, перші позитивні результати та зрушення, відчутні для людей. Найскладніше було на початку, коли ні з ким було порадитися та звернутися за підказкою, інколи діяли, як підкаже інтуїція, і вже потім з’являлися закони, чи нормативні акти.

Голова детально ознайомила візитерів з бюджетом громади та кадровим забезпеченням, інфраструктурою та особливостями самоврядування.

Валентина Федорівна з гордістю розказала про об’єкти, реконструкція яких здійснюється за рахунок 6млн. гривень, виділених Міністерством регіонального розвитку України – сільські школи, дитячі садки, будинки культури отримають довгоочікувані ремонти.

Цікавим та новим для голів територіальних громад було вивчення досвіду роботи старост в населених пунктах. Багато запитань звучало до них. Староста села Южне детально розповів про свої повноваження, коло обов’язків в порівнянні з обов’язками сільського голови. Із позитивних зрушень відмітив, що якщо попередні роки своїх коштів вистачало на півроку заробітної плати працівників сільської ради, то об’єднавшись, розпочались капітальні ремонти і реконструкції закладів соціальної сфери, проякі раніше годі було мріяти. А ще староста має власні повноваження та печатку, що надають можливість надавати адміністративні послуги людям на місцях, не виїжджаючи в Ічню чи Парафіївку.

Користуючись нагодою, голови територіальних громад оглянули перлину Ічнянщини – національний історико-культурний заповідник Качанівка.

Їдучи довгою дорогою додому очільники громад розмірковували та дискутували про почуте та побачене. «Треба об’єднуватися – гірше від цього нікому не буде» – озвучив Роман Бутенко, «Недарма Ушня вже давно дала згоду на об’єднання» – стверджувала Тетяна Єрмоленко, і аргументовано переконувала зробити відповідний крок сусіда – голову Лісківської сільської ради. Голови вирішили найближчим часом створити робочу групу та почати прораховувати та детально вивчати кроки об’єднання громад.

 

Область:

Чернігівська область

Громади:

Парафіївська селищна об’єднана територіальна громада Парафіївська територіальна громада

Source:

«Наше слово»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...