Вінниччина на старті «Децентралізаційного марафону»

11 липням в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулась прес-конференція щодо реалізації на Вінниччині акції «Децентралізаційного марафону».

Участь у засіданні взяли виконавчий директор ВРВ АМУ Владислав Філатов, представниця Калинівської об’єднаної громади Лариса Кудін, регіональний консультант з фінансових питань Ігор Вернигор, регіональний консультант з правових питань Сергій Романович та регіональний консультант з комунікацій Павлова Олена. 

«Децентралізаційний марафон» - це широкомасштабна акція, яка охопить всі регіони України. Протягом півроку (червень-грудень) у громадах відбудеться близько 1000 виїзних заходів, які організують регіональні відділення Асоціації. Регіональні консультанти інформують про переваги децентралізації, роз’яснять процеси та етапи об’єднання громад, консультують і допомагають підготувати необхідні документи та проекти рішень.

Акція проводиться в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), яку реалізує Ассоціацією міст України за підтримки USAID. 

«Більше 30 громад на теренах області прямують шляхом об’єднання та передачі повноважень ОТГ. Переваги такого процесу очевидні: фінансові, соціальні аспекти, майнові та земельні питання тепер вирішуються громадами, а не обласними та районними чиновниками. Побачивши приклад Калинівської та Студенянської об’єднаних громад, сільські голови, міські депутати та голови міських рад активізували рух у бік децентралізаційного процесу», - повідомила Олена Павлова.

За словами Лариси Кудін: «За рахунок об’єднання Калинівської ОТГ, рішенням Калинівської районної ради до комунальної власності ОТГ прийнято 5 шкіл, районну дитячо-юнацьку спортивну школу «Авангард», 2 амбулаторії та ФАП. Отримано 20,9 млн. грн. на субвенції освіту з державного бюджету та 12,3 млн. грн. на медицину. Створено відділ освіти, фінансове управління, сектор реєстрації місця проживання фізичних осіб. Обрано старосту с. Дружелюбівка. Рішенням Калинівської міської ради затверджено Програми: «Організація харчування, довіз учнів та учителів загальноосвітніх шкіл ОТГ» та «Шкільний автобус». При цьому Вінницькою ОДА надано субвенцію в сумі 600 тис. грн. на придбання шкільного автобуса. Отримано з фонду охорони навколишнього природного середовища 650 тис. грн., які направлені на придбання сміттєвоза. Отримано субвенцію на формування інфраструктури ОТГ в сумі 1,96 млн. грн., що направлені - 1,4 млн. грн. на утеплення фасаду ДНЗ та 606 тис. грн. на капітальний ремонт дороги. Отримано кошти в рамках реалізації Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» у сумі 1 млн. грн., що направлено на будівництво водогону в с. Дружелюбівка», - повідомила Лариси Кудін.

Шляхом об’єднання громади матимуть можливість отримати підтримку від державних програм, з боку міжнародних донорських та грантових проектів. «Наші регіональні консультанти проекту ПУЛЬС відвідають усі міста, містечка та села, які планують об’єднатися. За їх підтримки, консультацій та правової допомоги мешканці та активісти громад зрозуміють переваги децентралізації, отримають грамотні економічні консультації і допомогу у підготовці проектів рішень. Ми приїдемо до кожної громади, і кожну громаду вислухаємо», – зазначив у своєму виступі виконавчий директор ВРВ АМУ Владислав Філатов.

За словами Ігоря Вернигора в об’єднанні територіальних громад присутня фінансова перевагах: «Законодавча та податкова система, що активно сприяє громадам, які об’єднались дозволяє громадам розвивати інфраструктурні проекти, будувати школи, дороги. Бюджети об’єднаних громад зросли у рази, і навіть лише за результатами першого півріччя ми вже перевиконуємо планові показники з доходів», - відзначив Ігор Вернигор.

«На сьогоднішній день нагальним є прийняття змін до Конституції України та низки законопроектів, які повинні доопрацювати процедуру дооб’єднання громад, управління земельними ресурсами в об’єднаних громадах, зарахування плати за надання адміністративних послуг та інші моменти. Асоціація Міст України кожного тижня доводить важливість активності самих міських голів та голів ОТГ, які мають добитися того, щоб бути почутими. І як їм вдалося разом відстояти акцизний збір, так і у решті питань необхідно працювати консолідовано, а не чекати указки зверху», - зазначив Сергій Романович.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...