«Процес реформи органів місцевого самоврядування незворотній», – Олександр Марченко

На цьому перший заступник голови облдержадміністрації наголосив під час виступу на першому регіональному форумі місцевого самоврядування «Досвід реформ»

«Сьогоднішній форум, це дуже важливий захід. Я вдячний керівництву обласної ради за виявлену ініціативу, яка ще раз підтверджує, що на рівні області у нас є спільне бачення та єдине розуміння означеної проблематики, – зазначив Олександр Марченко. – Можна, звичайно, критикувати реформу, і це робити завжди легше, ніж рухатись вперед. Але на сьогоднішні ми бачимо, що процес реформи децентралізації і органів місцевого самоврядування незворотній. І наше з вами завдання під час форуму обмінятися думками, досвідом, ідеями, щоб потім успішно продовжити впровадження реформ».

За словами Олександра Марченка, у минулому році на Сумщині відбулося створення тільки однієї об’єднаної територіальної громади – Березівської – з населенням до 6 тисяч. І вже у цьому році загальний бюджет цієї громади орієнтовно досягне близько 30 мільйонів гривень з різних джерел. І це є справді успіхом для  членів об’єднаної громади.

Закликав до активного об’єднання громад на Сумщині й директор департаменту місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Сергій ШАРШОВ.

«Проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади є пріоритетом як Верховної Ради, так і Президента України, Кабінету Міністрів. Ця реформа має вирішити ряд проблемних питань, які заважають розвитку нашої держави, зокрема таких як неспроможність значної частини сільських громад самостійно вирішувати власні соціально-економічні проблеми, погіршення інвестиційної привабливості та інфраструктури територій тощо», – зазначив посадовець.

Участь у форумі на Сумщині взяли керівники об’єднаних громад Харківщини, Полтавщини та Чернігівщини. Вони запевнили жителів Сумської області, що від створення таких громад виграють всі.

«На Чернігівщині утворилося п’ять об’єднаних громад, – розповіла депутат Чернігівської обласної ради, голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина ГРОЗЕНКО. – Жодна людина не втратила свого робочого місця при об’єднанні. Працюють школи, заклади охорони здоров’я, люди отримують вищі заробітні плати. Якщо ви нам не вірите, приїжджайте, ми поділимось досвідом».

 А голова Березівської громади Надія АРТЕМЕНКО поділилася власним досвідом децентралізації.

«Саме вміння приймати рішення, брати на себе відповідальність за їх результат, а ще довіра до реформи – це головні риси керівників сільських рад, які першими заявили про об’єднання, – наголосила Надія Артеменко. – Березівська громада – відкрита для всіх. Тож усіх, кого ще лякають процеси децентралізації, ми запрошуємо і до нас.  Наразі бюджет громади складає 22 мільйони, 11 з них – це власні кошти, а ще 11 – заходять до нас у вигляді субвенцій і дотацій. Скорочень робочих місць не було, люди отримують зарплату, території розвиваються».

Під час форуму виступали і депутати різних рівнів, науковці, громадські діячі. Усі вони наголошували на важливості проведення реформ і необхідності їх для подальшого розвитку економіки України.

Область:

Сумська область

Громади:

Березівська сільська об’єднана територіальна громада Березівська територіальна громада

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....