Ми маємо стовідсоткову підтримку реформи місцевого самоврядування Президентом, Прем’єром та Урядом, – Володимир Гройсман

Сьогодні склалася унікальна ситуація, коли є політична воля Президента України щодо децентралізації влади та впровадження реформи місцевого самоврядування і підтримка цього курсу Прем’єр-міністром та українським Урядом. Таке поєднання зусиль дасть можливість найближчим часом здійснити ті необхідні перетворення, які змінять нашу країну, – сказав Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час «Дня діалогу», організованого Асоціацією міст України.

«Протягом багатьох років ми говорили, що потребуємо реформ, змін, нам потрібна децентралізація влади. А нам говорили, – ви її отримаєте. Утім, чи не щодня приймалися рішення, які, навпаки, централізували владу і знищували місцеве самоврядування не тільки на рівні столиці, а й на рівні кожного села. Місцеве самоврядування – це та основа, яка дасть можливість нашій країні змінитись. І я зроблю усе необхідне, щоб ця реформа відбулася», – підкреслив він.

Володимир Гройсман нагадав про прийняту Урядом Концепцію реформування місцевого самоврядування, якою зафіксовано принципи побудови нового законодавства, що регламентує впровадження реформи, та підходів до місцевого самоврядування. Мова йде принцип субсидіарності, який передбачає вирішення питань на тому рівні, де вони виникають, та принцип повсюдності місцевого самоврядування.

«Є громада, є повсюдність її компетенції. Ви приймаєте публічні рішення і несете за це відповідальність перед людьми і перед державою», - наголосив Віце-прем`єр.

За словами Володимира Гройсмана, громади – міста, села та селища – отримають повноваження і право на частину загальнонаціональних податків.

«Це означає, що податок на прибуток підприємств, які працюють на території, частина прибуткового податку громадян будуть зараховуватися не до першого кошику бюджету, а до другого – спеціального фонду, що дозволить виконувати власні повноваження органів місцевого самоврядування. У вас з’явиться можливість будувати тротуари, дороги, освітлення, іншу інфраструктуру і адекватно реагувати на запити громад», – зазначив він.

Володимир Гройсман висловив упевненість, що депутати найближчим часом схвалять проект змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування, що дасть можливість перейти до іншого кроку – прийняття низки відповідних законів щодо реформи.

Віце-прем`єр-міністр окремо зупинився на питанні подолання корупції на місцях, і зауважив, що з цим явищем необхідно боротися вже сьогодні, не чекаючи змін до законодавства.

«Якщо ми з вами запитаємо себе – чи прозорі ми? Думаю, з цього приводу виникне багато запитань. Чи корупція у нас тільки на державному рівні? Думаю, ні. Вона є і на місцевому рівні», – вважає він.

Володимир Гройсман також повідомив про напрямки роботи Уяду в сфері енергозбереження та зменшення залежності від російського газу.

«Від Росії ми не отримуємо жодної краплини газу. Нам негайно потрібно робити усе можливе, щоб зменшити споживання газу, знайти альтернативу. Сьогодні Уряд напрацьовує рішення, які дозволять максимально швидко впроваджувати енергоефективні технології, мотивації для альтернативних видів палива. Найближчим часом ми презентуємо цей погляд і ви побачите, що створено ще один важливий інструмент, який дозволить нам стати незалежними в енергетичному плані», – зазначив Віце-прем`єр.

У «Дні діалогу» між представниками центральних органів державної влади та органів місцевого самоврядування взяли участь близько 300 міських, селищних, сільських голів з усіх областей України.

25.06.2014 - 03:00 | Views: 13352
Ми маємо стовідсоткову підтримку реформи місцевого самоврядування Президентом, Прем’єром та Урядом, – Володимир Гройсман

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...