Волинський офіс реформ допоміг здійснити перші кроки Шацькій ОТГ

Консультанти Офісу реформ у Волинській області побували із виїздним семінаром у Шацькій об’єднаній територіальній громаді, де нещодавно відбулися вибори.

Зустріч була присвячена подальшим першим крокам керівництва громади та упровадженню реформи децентралізації.

Консультант Офісу реформ Анатолій Пархом’юк розповів присутнім про підготовку до першої сесії, регламент, роботу постійних депутатських комісій, ліквідаційні комісії, можливість інвентаризації тощо. Дізналися у Шацьку більше про передачу повноважень, створення виконавчого комітету, статут тощо.

Особливу увагу експерт звернув на створення статуту як важливого документу для громади, його публічне обговорення, зустрічі із різними групами населення.

Консультант Офісу реформ Василь Гром поділився із представниками влади фінансовими секретами про кошторис та бюджет. Він зазначив, що об’єднані територіальні громади позбуваються ієрархічної драбини і отримують такі ж фінансові повноваження, як і міста обласного значення. Експерт розповів про організацію бюджетного процесу та перехід до незалежного бюджету.

Цікавилися під час зустрічі і цілком практичними питаннями. Приміром, які функції виконує староста, як робити записи у трудову книжку, законопроект про землі за межами населеного пункту. Обговорили важливість ролі старости, але й помізкували над тим, чи потрібно проводити ще одні вибори.

Екперт Асоціації регіонального розвитку Олег Герасимчук наголосив на важливості функціонування сайту ОТГ і їх сторінки у Facebook, щоб відразу інформувати громаду про дії її керівництва. Також він підкреслив важливість співпраці ОТГ із іншими гілками влади.

Під час зустрічі присутні зрозуміли, що немає універсального рецепту ефективного функціонування об’єднаної територіальної громади, але можна створити власний.

“Не було б Офісу реформ, то не було б і Шацької об’єднаної громади. Я впевнений у тому, що ми робимо”, – зауважив наприкінці зустрічі очільник Шацької ОТГ Сергій Віннічук.

Область:

Волинська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...