Об’єднання громад - базова реформа, від якої залежать всі перевтілення в країні

Практичні аспекти об’єднання громад обговорили під час інформаційного семінару з головами місцевих рад - потенційних центрів майбутніх об’єднаних громад Харківської області.

Відкриваючи роботу семінару, заступник голови ХОДА Михайло Черняк зазначив, що в Харківській області реформування проходить на глибинному рівні, що дозволить отримати ефективний результат.

«Сьогодні вже нікого не потрібно переконувати в доцільності об’єднання, всі розуміють, що це - єдиний правильний шлях розвитку. Але, перш ніж об’єднатися, необхідно ретельно відпрацювати всі механізми, - підкреслив заступник голови облдержадміністрації. - Тому ми не поспішаємо, а працюємо з осмисленням, враховуючи досвід колег, які вже об’єдналися. В результаті об’єднані громади Харківщини будуть працювати на дійсно якісно новому рівні».

Михайло Черняк наголосив, що територіальна реформа - одна з багатьох реформ, які проводяться сьогодні в країні, але саме вона є базовою, саме під неї будуть адаптуватися всі інші реформи, оскільки вони проводитимуться вже в об’єднаних громадах.

Про особливості фінансування та бюджетні відносини в об’єднаних громадах учасникам семінару розповіла заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Людмила Даменцова.

Вона зазначила, що об’єднані громади отримуватимуть додаткові кошти на розвиток з державного бюджету. В цьому році 159 громад, які вже об’єдналися та провели вибори в 2015 році, отримають від держави 1 млрд грн.

«Ці кошти розподіляться відповідно до площі громад, а також кількості сільського населення, - уточнила Людмила Даменцова. - Увагу зосереджено саме на сільському населенні, оскільки ми в жодному разі не можемо допустити, щоб розвивалися тільки центри громад, а сільські населені пункти занепадали. Саме для повноцінного розвитку як міської, так і сільської місцевості й проводиться реформа».

Представниця Мінрегіону також зазначила, що для повноцінного функціонування громадам необхідно розробити схеми планування територій - це дозволить ефективно залучати до розвитку інвесторів та створювати робочі місця.

Керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Барінова зупинилася на кадровому питанні та пояснила учасникам семінару, що працівникам сільських та селищних рад не варто хвилюватися з приводу того, що вони залишаться без роботи.

«Насправді фахівців на місцях сьогодні не вистачає, і люди з досвідом дуже потрібні. Зокрема, сільські та селищні голови зможуть виконувати нотаріальні функції та реєструвати акти цивільного стану тощо. Для цього депутати об’єднаних громад мають передати їм відповідні повноваження рішенням сесії», - розповіла Діана Барінова.

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....