В квітні набули чинності зміни до Закону про співробітництво громад

Понад 40 договорів про співробітництво територіальних громад укладено органами місцевого самоврядування з початку 2023року. За весь період з початку запровадження цього інструменту для розвитку громад, укладено понад 900 договорів. Такі дані Реєстру договорів про співробітництво територіальних громад, який веде Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

За словами Сергія Шаршова, начальника Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінінфраструктури, використання громадами інструменту співробітництва дає змогу ефективно вирішувати складні завдання, з якими самотужки одній громади не впоратися.

«Співробітництво громад – об’єднання досвіду, зусиль, ресурсів, в тому числі і кадрових для вирішення складних завдань чи дороговартісних проектів. До 2014 року, до початку реформи місцевого самоврядування, громади не мали законодавчої основи для спільного вирішення завдань чи реалізації спільних проектів. Сьогодні така змога є і громадам варто активніше використовувати цю можливість. Хочу нагадати громадам, що з 4 квітня 2023 року втупили в дію зміни до Закону про співробітництво територіальних громад. Ними ми запровадили можливість приєднання територіальних громад до вже організованого співробітництва за спрощеною процедурою шляхом укладення додаткового договору. Також введено поняття змішаного договору про співробітництво, такого, який  може поєднувати кілька форм співробітництва», - сказав Сергій Шаршов.

Він також поінформував, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури затвердило Наказом Примірні форми договорів про співробітництво територіальних громад та додаткові договори про приєднання до співробітництва (див. нижче у додатках).

Нагадаємо, 16 січня 2023 року Парламент прийняв законопроект №5742 «Про внесення змін до Закону України "Про співробітництво територіальних громад" щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад» (Закон №2867).

Attached files:
Views: 3564
Related news: cooperation
Read more: