Децентралізація та перший практичний досвід об’єднаних територіальних громад

Сьогодні, 25 лютого, для голів районів, сіл та міст, представників депутатського корпусу відбувся семінар «Перспективи впровадження децентралізації. Практичний досвід об’єднаних територіальних громад» в заході взяли участь голова обласної ради Вікторія Москаленко, заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Бонь, депутат Верховної Ради України 6-го скликання Юрій Ганущак. Учасниками семінару стали міські голови та голови районних рад Миколаївської області, депутати Миколаївської обласної ради.

Цей захід був ініційований головою обласної ради Вікторією Москаленко і підтриманий Міжнародним Республіканським Інститутом (IRI).

Вікторія Москаленко звернула увагу на необхідність проведення такого семінару в зв’язку з тим, що Миколаївська область не в повному обсязі проводить реформу децентралізації. Однією з причин такого стану Вікторія Вікторівна оголосила – страх голів сіл, селищ, районі втратити свої робочі місця.

«Шановні, а навіщо ви тоді стали головами, навіщо вас вибирали? Щоб ви якимось чином цей закон реалізовували, ні такого не буде. Я буду робити все для того щоб Закон який діє на території України був виконаний. Щоб потім ми не казали: «Чому ми так погано живемо?».

В свою чергу заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Бонь  закликав учасників до конструктивного обговорення: «Децентралізація має проходити в режими постійного обговорення. Кожен має усвідомлювати – процес децентралізації розпочато, а значить його буде і завершено».

Семінар став частиною проекту «Аналізуємо. Розвиваємось. Впроваджуємо: перспективи впровадження децентралізації в Баштанському районі».  Мета якого є започаткування системності в роботі  Баштанської міської та сільських рад з об’єднання громад. Для інформування та роз’яснення процесів децентралізації, бачення подальшого розвитку об’єднаної територіальної громади.

Протягом всього дня учасники вивчали досвід господарювання в умовах об’єднаної територіальної громади та джерела формування, механізми розподілу коштів місцевого бюджету.

Область:

Миколаївська область

Source:

Сайт Миколаївської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...