Програма USAID DOBRE підписала меморандум про співпрацю з Чернівецькою ОВА
Програма USAID DOBRE підписала меморандум про співпрацю з Чернівецькою ОВА

28 березня 2023 року Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) і Чернівецька обласна військова адміністрація підписали меморандум про співпрацю, яка триватиме до середини 2025 року. Протягом цього періоду громади-партнери Програми отримають співфінансування проєктів, а також навчальну та консультаційну допомогу для посилення спроможності місцевого самоврядування.


Меморандум підписали керівник Програми USAID DOBRE Брайан Кемпл та голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк. У заході також взяли участь заступник керівника Програми DOBRE Максим Бурдавіцин, старший регіональний менеджер Програми DOBRE Андрій Нагорний, голови Вижницької, Великокучурівської, Глибоцької, Недобоївської, Усть-Путильської та Хотинської громад-партнерів і журналісти.

«Програма DOBRE, яка працює в Україні з 2016 року, спрямована на підтримку процесу децентралізації та допомагає громадам ставати кращими й стійкішими, - розповів керівник Програми USAID DOBRE Брайан Кемпл. - Адже саме з демократичних громад будується демократична Україна. Спираючись на міжнародний досвід, ми можемо констатувати, що чим стійкіші громади - тим вони більш спроможні і самодостатні. Шість громад Чернівецької області, з якими ми продовжуємо співпрацю на наступні три роки, зарекомендували себе як відмінні партнери, котрі використовують всі можливості, що їм дає Програма USAID DOBRE».

 

 

«Це чудова програма, яка допомагає не тільки Буковині, а й усій Україні. Впевнений, що друга її фаза пройде так само активно, як і попередня, – зазначив голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк. – І голови наших громад дуже в цьому зацікавлені. Ми вдячні USAID за всі проєкти, які втілюються як у Чернівецькій області, так і в нашій державі, адже разом ми впевнено рухаємося до перемоги».

 

Програма USAID DOBRE працює в Чернівецькій області з 2020 року. За цей час було реалізовано 53 проєкти на загальну суму понад 900 тисяч доларів. Із них вагома частина була спрямована на гуманітарні проєкти підтримки ВПО.

За словами заступника керівника Програми DOBRE Максима Бурдавіцина, у 2023 році передбачено понад 9 мільйонів доларів для матеріальної підтримки 60 громад-партнерів в Україні. Більшу частину коштів буде спрямовано на допомогу у відновленні та подоланні наслідків збройної агресії постраждалим громадам, а також на підтримку внутрішньо-переміщених осіб у громадах-партнерах західних областей. Окрім того, по близько 1,5 мільйона доларів передбачено для проєктів місцевого економічного розвитку та на вдосконалення послуг місцевого самоврядування, і 600 тисяч – на молодіжні проєкти.

 

 

У першому етапі Програми USAID DOBRE брали участь 10 громад Чернівецької області. Шість із них продовжать роботу в другому етапі. Під час події Брайан Кемпл вручив протоколи про співпрацю із Програмою DOBRE головам Вижницької, Великокучурівської, Глибоцької, Недобоївської, Усть-Путильської та Хотинської громад-партнерів.

«Завдяки Програмі DOBRE наша громада робить великі кроки в своєму розвитку, – розповіла голова Усть-Путильської громади Марія Ілюк. – Ми навчилися налагоджувати конструктивний діалог із бізнесом, підвищили рівень довіри до влади. Навчальний компонент Програми помітно покращує потенціал не тільки працівників місцевого самоврядування, а й громадських активістів, молоді. А найголовніше, що враховуючи громадську думку, ми починаємо ефективно управляти наявними в нас ресурсами. У нас великі сподівання на подальшу співпрацю з Програмою DOBRE, щоби наша мета – побудувати сильну спроможну громаду – стала реальністю».

 

 

«Очікуємо продовження роботи з розвитку й накопичення нових знань і вмінь, адже Програма DOBRE – це команда професіоналів і найкращих фахівців із менеджменту муніципалітетів, – каже голова Глибоцької громади Григорій Ванзуряк. – Досвід роботи Програми в Україні і реалізованих проєктів – унікальний і надзвичайно корисний для громад».

 

 

На заході Брайан Кемпл також вручив відзнаки головам Глибоцької та Недобоївської громад Григорію Ванзуряку та Юрію Юзві за найвищі досягнення у розвитку спроможності громади.

Views: 1402
Related news: international support
Read more: