Громади Закарпаття торік заробили понад 7 мільярдів гривень
Громади Закарпаття торік заробили понад 7 мільярдів гривень

Проведений експертами регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» аналіз виконання територіальними громадами бюджетів засвідчив, що громади Закарпатської області у 2022 році заробили понад 7 млрд грн.


Про повідомили у «U-LEAD з Європою», пише Укрінформ.

«Збільшення доходів місцевих бюджетів територіальних громад Закарпаття по ПДФО (податок з доходу фізичних осіб - ред.) в цілому по області зумовлено, зокрема, відрахуваннями із грошового утримання військовослужбовців, чисельність яких значно зросла після початку повномасштабного вторгнення рф. Також були значно збільшені й відповідні виплати військовослужбовцям у порівнянні з минулим роком. Свою роль відіграло збільшення нормативу зарахування ПДФО до місцевих бюджетів із 60% до 64% з початку 2022 року», – пояснив радник з питань муніципальних фінансів та управління U-LEAD Михайло Бундзяк.

У цілому до загального фонду сільських, селищних та міських бюджетів територіальних громад Закарпатської області за 2022 рік надійшло 7 647,5 млн грн, що на 41%, або на 2 236,9 млн гривень більше, ніж за 2021 рік. Виконання уточненого плану на рік становило 107,5%.

Левову частку цих доходів громад становить надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб – це 5 504,8 млн грн, або 72%. Друге місце серед надходжень загального фонду місцевих бюджетів територіальних громад займає єдиний податок, а саме: 858,3 млн грн, або 11%. Третю сходинку посів податок на майно, який в сукупності всіх його складових становить 586,8 млн грн, або 8%.

Водночас радник з питань муніципальних фінансів та управління U-LEAD зауважив, що є низка громад, де планові показники надходжень не були виконані, наприклад, у зв’язку із припиненням діяльності деяких суб’єктів господарювання та, відповідно, скороченням кількості працівників.

За словами Михайла Бундзяка, зростанню загальної суми надходжень єдиного податку, в порівнянні із запланованими показниками, в цілому по всіх громадах області сприяє поступове відновлення ділової активності суб’єктів малого та середнього бізнесу.

«Інфляційні процеси також супроводжуються підвищенням загального рівня цін на товари та послуги, що впливає на зростання обсягів доходів та, відповідно, відрахувань податку. Є ряд громад, де є невиконання планових показників зазначеного виду надходжень. Тут основними чинниками є зниження бізнес-активності суб’єктів господарювання на території відповідних громад та встановлення пільг зі сплати податку на період воєнного стану», – зазначив він.

Як зауважили у регіональному офісі U-LEAD, із 64 територіальних громад Закарпатської області планові показники надходжень за підсумками 2022 року на 100% та більше виконали 49 територіальних громад.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів.

Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року надано 333 громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Views: 1895
Related news: budget
Read more: