Для розробки і обговорення Містобудівного кодексу знадобиться два роки - голова парламентського комітету

У парламентському Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розпочалася розробка Містобудівного кодексу.


Як повідомлялося, процес очолить Ганна Бондар, народна депутатка, голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови.

«Містобудівний кодекс – назріле питання і, зважаючи на нинішні, а також повоєнні потреби країни, він має враховувати баланс інтересів громад, їх мешканців, власників та користувачів земельних ділянок, інвесторів, деволоперів, місцевої та державної влади, нові підходи до будівництва з врахуванням інклюзивності та сучасних безпекових потреб», - йдеться у повідомленні Комітету.

Там також зазначається, що до розробки Містобудівного кодексу вже готові долучатися асоціації, громадські організації та багато інших фахівців будівельної галузі.

Очікується, що Містобудівний кодекс України стане основним нормативно-правовим актом у сфері містобудування замість низки чинних законів.

«Розмови про створення Містобудівного кодексу в Україні ведуться давно — щонайменше 16 років. Концепцію Містобудівного кодексу Кабмін схвалив ще у 2007 році. У 2010 році кодекс навіть було прийнято парламентом у першому читанні (законопроєкт №6400) та до другого читання кодекс так і не підготували. У 2017-му влада повернулася до питання Містобудівного кодексу: при Мінрегіоні створили робочу групу з розроблення проєкту кодексу та в розгляд документу парламент так і не зайшов», - прокоментувала голова Комітету Олена Шуляк.

За її інформацією, зараз Спілка архітекторів України, Асоціація міст, Рух «Чесно» пропонують повернутися до питання створення Містобудівного кодексу.

«Тому 21 лютого під час засідання Комітету було вирішено надати депутатці Ганні Бондар можливість очолити роботу по написанню документа. До слова, Ганна очолює, на майданчику якого і буде проводитись відповідна робота. Як відомо, в Ганни є досвід роботи на посаді головного архітектора Києва, на посаді очільника департаменту, що видавав містобудівні умови та обмеження, а також на посаді директора департаменту профільного міністерства. Ганна Бондар також має практичний досвід співпраці з одним із відомих київських забудовників», - зазначила Олена Шуляк.

Вона закликала всі зацікавлені сторони долучатися до робочого процесу: профільні асоціації, громадські та саморегулівні організації, органи місцевого самоврядування.

«Сподіваюсь, у березні на засіданні Комітету ми зможемо затвердити відповідний план-графік роботи. Зі свого боку, обіцяю максимальну підтримку, щоб створення Кодексу не за тяглося на чергові 16 років. Вірю, що документ врахує баланс інтересів громад, мешканців, інвесторів, девелоперів, архітекторів, органів центральної та місцевоі влади, будівельників, фахової спільноти, стейкхолдерів, які будуть залучені до процесу обговорення. За моєю оцінкою, 2 роки - це реальний термін для розробки та обговорення Містобудівного кодексу», - сказала Олена Шуляк.

Контактні особи з організаційних питань:

  • Казімірова Ірина Ігорівна, заступник керівника секретаріату Комітету, тел. 044 255 32 47, kazimirova@rada.gov.ua;
  • Коваленко В'ячеслав Миколайович, головний консультант секретаріату Комітету, тел. 044 255 25 70, kovalenko-v@rada.gov.ua;
  • Прітчіна Світлана Леонідівна, старший консультант секретаріату Комітету, тел. (044) 255 23 72, email: pritchina@rada.gov.ua;
  • Бесчастна Богдана Володимирівна, помічник-консультант народного депутата України Ганни Бондар, тел. 096 171 31 98, danke@ukr.net.
27.02.2023 - 14:51 | Views: 1422
Для розробки і обговорення Містобудівного кодексу знадобиться два роки - голова парламентського комітету

Tags:

spatial planning urban planning Olena Shuliak

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...