«Рік-два - і в умовах децентралізованої системи управління ми, громади, зробимо серйозний ривок у розвитку своїх територій», - голова Зимнівської об’єднаної громади

«Наші громади давно дозріли, що треба об’єднуватися, щоб розвиватися.

Люди хочуть і здатні самі за себе приймати рішення.

В нас нарешті з’явилася можливість творити реформи,

щоб змінити життя людей на краще і ми однозначно справимося».

В’ячеслав Католик, Зимнівський сільський голова (Волинська область) 

Зимнівська об’єднана територіальна громада, що на Волині, одна з перших 159 сформованих в Україні громад відкриває Центр надання адміністративних послуг. Ця подія відбудеться 23 лютого. Окрім ЦНАПу, в найближчій перспективі разом зі старостами, яких оберуть люди, працюватиме по одному адміністратору Центру, які на місці надаватимуть людям необхідні адміністративні послуги.

Зимнівський сільський голова В’ячеслав Католик розповів «Децентралізації влади», що максимальне наближення послуг до людей, їхня якість і доступність – першочергове завдання, яке населення визначило ще в процесі обговорень щодо об’єднання в спроможну громаду.

«Створення Центру надання адміністративних послуг ми запланували ще на етапі підготовки до об’єднання. Зустрічалися з людьми і вони висловлювали побажання максимально наблизити послуги на місця, хвилювалися, що сільради закриються. То ми запропонували наступне – не «розмножувати» в кожному селі старост, оскільки староста буде обраний, і не завжди обрана людина має певні навики, необхідні для роботи з базами даних, з реєстрами, а обрати старост там, де раніше були сільські ради і їм на допомогу передбачити по одному адміністратору ЦНАП. Це будуть підготовлені фахівці, для яких забезпечимо необхідне навчання. І люди погодилися. Сьогодні ми виконуємо це завдання. Від якості надання адмінпослуг залежатиме у великій мірі успішність громади», - зазначив В’ячеслав Католик.

Зимнівська громада об’єднала чотири сільські ради – Зимнівську, Льотничівську, Бубнівську, Селецьку. Це 13 сіл з населенням більше шести тисяч. І новостворений ЦНАП, і його адміністратори в селах усунуть старі незручності - необхідність мешканців громади їздити щоразу до районного центру за необхідними послугами, витрачати кошти, стояти в чергах. Техніку та обладнання для ЦНАПу громаді допомогло закупити Посольство Канади в Україні.

Так само ще на етапі об’єднання громада розробила План розвитку своєї території – передбачили і ремонт доріг, і будівель шкіл, дитячих садків. і можливості створення нових робочих місць.

«При об’єднанні ми підрахували, що необхідно близько 45 мільйонів гривень на вирішення всіх тих питань, які запропонували люди. Десь половина цих коштів необхідна на ремонт доріг. Це теж першочергове завдання, бо дороги у плачевному стані. Ми навіть запланували будівництво технопарку. Для цього маємо близько 70 га землі. Ця земля поки не знаходиться у розпорядженні громади, чекаємо на закон, який дозволить передати об’єднаним громадам землі за межами поселень, завдяки чому громади зможуть повноцінно розвиватися», - говорить голова Зимнівської громади.

Анатолій Католик розповів, що з формуванням Зимнівської об’єднаної громади, з фактичним отриманням нею статусу міста обласного значення, бюджет громади збільшився кардинально. Зрозуміло, що видатки також зросли. Цікаво, що освітньої субвенції громаді вистачає покрити не тільки потреби своїх шкіл, а ще й залишаються кошти на капітальний розвиток: «Раніше, нагадаю, чимала частина освітньої субвенції йшла на малокомплектні школи в районі, де навчання одного учня в рази дорожче обходилося державі. В нашій громаді хороші багатокомплектні школи. Це дозволяє не розпорошувати освітню субвенцію, а її надлишок направляти на капітальний розвиток. Таких можливостей в нас раніше не було».

Медичну субвенцію в цьому році Зимнівська громада передала на рівень району, оскільки немає своєї амбулаторії. Але, за словами В’ячеслава Католика, це питання в 2016 році буде вирішено.

«Ми вже працюємо зі Світовим банком, який відібрав наш проект, і в цьому році маємо перебудувати фельдшерсько-акушерський пункт в селі Зимне на амбулаторію. Також плануємо реконструювати ФАП під амбулаторію в селі Льотниче», - розповів голова.

Роботи більше, ніж очікували, зізнається В’ячеслав Католик. Однак, каже, завдяки злагодженій роботі професійної команди, а на службу до громади перейшли навіть працівники з районної адміністрації, крок за кроком громада рухається вперед. До речі, варто зазначити, що і заробітна плата у працівників виконавчого комітету Зимнівської сільської ради є вищою, ніж в адміністрації.

«Наші громади давно дозріли, що треба об’єднуватися, щоб розвиватися. Люди хочуть і здатні самі за себе приймати рішення. В нас нарешті з’явилася можливість творити реформи, щоб змінити життя людей на краще і ми однозначно справимося. Рік-два, якщо недруги не загальмують реформу місцевого самоврядування, децентралізацію влади, то ми, громади, в умовах децентралізованої системи управління зробимо серйозний ривок у розвитку своїх територій, а отже – і всієї країни», - наголосив голова Зимнівської сільської ради.

22.02.2016 - 11:24 | Views: 12712
«Рік-два - і в умовах децентралізованої системи управління ми, громади, зробимо серйозний ривок у розвитку своїх територій», - голова Зимнівської об’єднаної громади

Tags:

amalgamation of hromadas

Область:

Волинська область

Громади:

Зимнівська сільська об’єднана територіальна громада Зимнівська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...