Перспективи реформування місцевого самоврядування в Яворівському районі Львівської області

…25 жовтня 2015 року Україна побачила перші результати даної реформи, коли 800 територіальних громад пішли на укрупнення утворивши 159 об’єднаних територіальних громад. На Львівщині утворилося 15 об’єднаних територіальних громад у 5 районах області.

Що ж отримають ці громади? Чи зможуть вони забезпечити своє існування за власний рахунок? Ці та багато інших питань ставлять перед собою як голови сільських рад так і мешканці населених пунктів.

Одним із найбільш задекларованих позитивів є прирівняння об’єднаних громад до міст обласного значення, а саме надання їм тих повноважень і тих фінансових ресурсів, які мають великі та середні міста, такі як Львів, Стрий, Червоноград, Новий Розділ та інші. Найбільшою перевагою є надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який є основним платежем у всіх містах обласного значення, у сільській місцевості також добре ознайомлені із можливими надходженнями від даного податку, так як 25% ПДФО надходило у їхні бюджети ще у недалекому 2014 році. Тому кожна громада може оцінити власні фінансові надходження від 60% цього платежу. Іншою перевагою є надання освітньої та медичної субвенції із Державного бюджету об’єднаній територіальній громаді, що створить можливості для самостійного прийняття рішень щодо фінансування освітніх та медичних закладів у тих частинах, які їм необхідні.

Та що ці фінансові показники дадуть простому жителю? Напевне таке питання ставлять собі більшість із нас. Сьогодні коли у школі необхідно поміняти вікна – ми звертаємось у сільську раду, і нам кажуть, – «це не у нашому підпорядкуванні, звертайтеся в район», у районі відповідають – «на це немає коштів». Тепер ж школи будуть у підпорядкуванні сільської ради і вона сама зможе планувати на що їй краще витрачати кошти, і що найголовніше – ніхто уже не зможе сказати: «ми за це не відповідаємо». Тобто, усі управлінські рішення за населений пункт спускаються на місця. Також у нашому підпорядкуванні будуть садочки, будинки культури, пожежні станції (створення яких передбачено у таких громадах) та пункти поліції, які будуть розташовуватись у одному із населених пунктів громади.

Проте громадяни уже звикли, що із своїми проблемами завжди можна звернутися до сільського голови, який і порадить і допоможе вирішити питання, якщо є така можливість. А як же ж відбуватиметься після реформи? Після об’єднання рада об’єднаної територіальної громади буде вправі призначити у будь-якому населеному пункті старосту, який буде мати практично ті ж повноваження, які до укрупнення були покладені на голову сільської чи селищної ради. При необхідності у більших громадах може бути призначений і секретар. Тож, як ми бачимо, практично нічого не зміниться, громадяни й надалі  отримуватимуть послуги у своїх населених пунктах. Однак, інші види допомоги, які сьогодні надаються в районі, мешканці будуть отримувати у центральній громаді, що розташована часто значно ближче районного центру.

Варто зауважити, що як і будь які зміни, реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади проходитиме важко. Та лише спільними зусиллями ми зможемо створити економічно спроможні територіальні громади та забезпечити їх розквіт. Більше - ТУТ

Область:

Львівська область

Source:

«Громадський простір»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...