Аргументи для розвитку велоруху в громадах під час війни: велосипед об’єднує і рятує життя

До війни для громад Дніпропетровської області організувати веломарафон або велопробіг було однією з найулюбленіших справ. Столицею велоруху в регіоні вважають Миколаївську громаду Синельниківського району, яка, завдяки проекту U-LEAD «Велорух єднає громаду» не просто утворила веломаршрути, а і об’єдналася з сусідньою Дмитрівською радою.

- Активісти Миколаївської громади разом з велосипедистами сусідньої ради влаштували спільний велопробіг, який поєднав не лише спортом, а й планами про розвиток, про що велорухівці говорили на кожній зупинці свого маршруту з мешканцями сіл і отримали величезну підтримку населення щодо об’єднання, - повідомила Олена Тертишна, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, під час інформаційної сесії на тему «Забезпечення потреб ВПО у мобільності».

Під час воєнних дій на велосипеди покладена особлива місія. Вони допомагають виїжджати з окупованих та небезпечних територій.

- Наприклад, у Зеленодольську громаду люди тікали від обстрілів та вибухів на велосипедах. Щодня провідники по лише їм відомих веломаршрутах з сіл Херсонської області вивозили групи переселенців. На Великдень до громади вдалося переправити понад тисячу біженців саме завдяки велосипедам. А потім автобусами люди вирушали далі. Свої рятівні транспортні засоби люди залишили на зберігання у Зеленодольській громаді, яка для цього виділила спеціальну криту ділянку. «Покидаємо, щоб повернутися», - кажуть ті, хто біжить від війни, сказала Олена Тертишна.

Експерт з розвитку сталої мобільності «U-LEAD з Європою» Вадим Денисенко розповів про велорух як спосіб інтеграції внутрішньо переміщених осіб в суспільство, а також ознайомив учасників з проєктами, які наразі запроваджуються у Львові та за кордоном для забезпечення потреб ВПО у мобільності.

- Велосипед – це економний, корисний та мобільний транспортний засіб. В умовах війни він стає незамінним. По-перше, він розвантажує громадський транспорт у населених пунктах, де суттєво збільшилася кількість людей за рахунок переселенців. По-друге, не потребує пального, що суттєво в умовах енергетичної кризи. По-третє, на ньому можна проїхати і по зруйнованим дорогам, - зазначив Вадим Денисенко.

Експерт ознайомив учасників з концепцією проєкту «Ровер.рент». За його словами це безкоштовний велопрокат для внутрішньо переміщених осіб, який діятиме у Львові. Велосипеди будуть розміщені у місцях, де компактно проживають переселенців, а також там, де вони найчастіше бувають. Всього по місту буде 18 точок прокату. Головна умова – бути зареєстрованим ВПО і вчасно повертати транспортний засіб у прокат.

За кордоном також активно розвивають прокат велотранспорту для біженців та переселенців. Наприклад, у Британії організація The Bike Project збирає вживані велосипеди, ремонтує їх і передає біженцям у Лондоні та Бірмінгемі.

- Логіка така. Громадський транспорт може обходитися дорожче, ніж фінансова допомога біженцю. Краще він буде ситим, ніж заплатить за публічний транспорт. У The Bike Project вчать керувати велосипедом, мають програму «Велосипедний друг», проводять курси для веломеханіків, проводять культурні події для біженців, - розповів Вадим Денисенко.

05.07.2022 - 12:43 | Views: 1905
Аргументи для розвитку велоруху в громадах під час війни: велосипед об’єднує і рятує життя

Tags:

war social services

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...