Результати об'єднання громад в області у 2015 році та плани на 2016 рік

Офіс реформ у Дніпропетровській області спільно з прес-службою обласної державної адміністрації за участі голів ОТГ Дніпропетровщини провели прес-конференцію для ЗМІ області щодо результатів об'єднання громад у 2015 році та планів громад на 2016 рік.

Зокрема, директор офісу реформ Олена Тертишна поінформувала представників засобів масової інформації , що за результатами виборів 25 жовтня 2015 року в області створено 15 громад: Апостолівську і Зеленодольську міські, Ювілейну, Солонянську і Новопокровську селищні, а також 10 сільских громад - Єлізарівську, Жовтневу, Новоолександрівську, Сурсько-Литовську, Ленінську (прийняте рішення про поверення історичної назви - Грушівська) Нивотрудівську, Ляшківську, Могилівську, Вербківську, Богданівську. 15 ОТГ Дніпропетровщини протягом листопада - грудня 2015 року завершили реорганізацію своїх структур, розробили бюджети на 2016 рік, утворили виконавчі комітети рад, відкрили доходні та видаткові рахунки та розпочали новий рік як юридичні особи публічного права. Зараз перші кроки ОТГ Дніпропетровщини стають своєрідною школою для тих, хто розпочав своє об'єднання після місцевих виборів 2015 року. Так, 16 громадою Дніпропетровщини стане Мирівська громада Томаківського району, яка 27 березня проводить свої перші вибори за результатами об'єднання Мирівської і Зорянської сільських рад. Активну роботу щодо створення ОТГ проводить Вільногірська міська рада, яка отримала згоду 2 сільських рад щодо приєднання до міської громади. Запити щодо процедури створення громад надходять до офісу і від інших територій. А тому офіс реформ розпочинає другу активну фазу консультацій та інформування населення щодо переваг децентралізації та формування спроможних територіальних громад.

Голови громад, які були присутні на прес-конференції, зупинилися на практичних кроках щодо розвитку своїх територій. Так, наприклад, голова Жовтневої ОТГ Артур Шевцов розповів журналістам про перелік проектів, які планує реалізувати громада; очільник Могилівської громади Валерій Дружко поінформував журналістів про роботу ОТГ щодо надання послуг у сфері освіти, охорони здоровя, культури, спорту, соціального захисту. 

Висновком прес-конференції стала теза - робота громад - починаючи від реєстраційних та організаційних дій до перших практичних кроків управління та розвитку території - є тим вітчизняним досвідом, завдяки якому успіх децентралізації стає локомотивом реформування місцевого самоврядування в Україні.

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...