Уряд Швеції сприятиме процесу децентралізації в Україні шляхом впровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка децентралізації в Україні»

Уряд Швеції сприятиме процесу децентралізації в Україні17 листопада в Києві відбулась презентація шведсько-українського проекту з децентралізації влади в Україні.

В ході заходу  Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Шведська асоціація місцевих влад і регіонів (SALAR) та SKL Інтернешенел підписали Меморандум про взаєморозуміння.

Як повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, сторони Меморандуму планують співпрацювати в таких основних сферах, які були визначені як пріоритетні для процесу децентралізації: фінансової децентралізації, зміцнення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування; територіальні реформи; розподіл відповідальності між різними рівнями влади; міжмуніципальне співробітництво та широка інформаційно-просвітницька кампанія. Разом вони представляють ті сфери політики, що визначені в Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 р. (№ 333-р.).  

Уряд Швеції підтвердив готовність підтримувати Уряд України у проведенні децентралізації.

«Шведський уряд радо підтримує план України щодо децентралізації. На нашу думку, це — позитивний крок назустріч міцнішій та більш інклюзивній демократії в Україні. Швеція має тривалу традицію місцевого самоврядування і може поділитися неабияким досвідом і корисними прикладами з Україною, — наголосив Надзвичайний і Повноважений Посол Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат.

Довідково:

Проект «Підтримка децентралізації в Україні» будуть реалізовувати Шведська асоціація місцевих влад і регіонів (SALAR) та її дочірня компанія SKL  Інтернешенел. SALAR існує вже понад 100 років і весь цей час працює в цілях розвитку та зміцнення місцевого самоврядування і місцевої демократії. Проект буде тісно співпрацювати з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіоном). Проект реалізовуватиметься з вересня 2014 року по грудень 2017 року за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (Sida).

Проект підтримуватиме децентралізацію в Україні через різні форми співробітництва. Головна ціль – надавати практичну підтримку, що відповідає  реальним потребам і проблемам, на основі досвіду Швеції, інших скандинавських країн та країн-членів ЄС. Основними формами співробітництва будуть технічна допомога, партнерство та обміни, тренінги, навчальні візити та ознайомлення з різними моделями і практиками. Проект також створить можливості для «навчання у колег», збираючи разом українських і шведських партнерів на національному та місцевому рівнях.

Source:

Мінрегіон

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....