Єврокомісія офіційно заявила про виділення майже EUR100 млн на фінансування децентралізації влади в Україні

Єврокомісія оголосила, що прийняла комплекс заходів щодо підтримки децентралізації та посилення місцевого самоврядування в Україні.

У комюніке виконавчої колегії ЄС повідомляється, що на цю програму виділяється EUR97 млн. В основному (EUR90 млн) вона фінансується з бюджету ЄС, EUR6 млн дає Німеччина та EUR1 млн - Польща.

Фінансування буде спрямовано на зміцнення адміністрацій та забезпечення їхньої підзвітності на місцевому, регіональному та центральному рівнях.

Додаткова підтримка в EUR10 млн, яка піде через Інструмент сприяння стабільності та миру, призначена для відновлення управлінських структур, примирення та миробудівництва у східній частині України, що найбільш постраждала від війни та переміщення населення. Йдеться про ті райони Луганської та Донецької областей, які перебувають під контролем Києва і постраждали від військового конфлікту.

"Україна залишається одним із пріоритетів порядку денного ЄС", - заявила верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні на прес-конференції за підсумками засідання Ради асоціації Україна-ЄС, що відбулося в понеділок.

"Ці програми відіграватимуть важливу роль у підтримці зусиль України, спрямованих на поліпшення системи управління, зокрема в районах, охоплених конфліктом на сході", - наголосила вона.

Член Єврокомісії з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган зазначив, що рішення про таке суттєве фінансування демонструє підтримку Євросоюзом реформ із децентралізації влади в Україні.

Децентралізація - це пріоритетна частина великої програми реформ, реалізовуваної урядом України. Її основу становлять ухвалені у 2014-му і 2015 роках закони, які забезпечують розширення повноважень і відповідальності місцевих органів влади, зокрема в податковій сфері, а також посилення їх підзвітності перед громадянами, наближають владу до громадян, передаючи частину повноважень центрального уряду. Для цього необхідне зміцнення кадрового потенціалу адміністрацій громад, районів та областей. Зміцнення потенціалу місцевої влади в Східній Україні має підвищити її легітимність, йдеться в комюніке ЄК.

Програма децентралізації - це друга програма для України, прийнята цього року Єврокомісією. В результаті загальний обсяг безвідплатної допомоги Україні в 2015 році сягнув EUR200 млн. Ця програма - частина зобов'язань ЄС та європейських фінансових інститутів, які обіцяли Україні понад EUR12 млрд у вигляді грантів і кредитів для макрофінансової стабілізації та процесу реформ.

08.12.2015 - 12:06 | Views: 10057
Єврокомісія офіційно заявила про виділення майже EUR100 млн на фінансування децентралізації влади в Україні

Tags:

EU

Source:

Європейська комісія

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...