Майже 20 років при владі. Як і хто перетворює Сатанів під Хмельницьким на Європу

 

Біла сорочка з червоною вишивкою, ледь помітні сиві вуса й таке само сиве волосся. Голова Сатанівської територіальної громади (ТГ) Альберт Собков виглядає у своєму кабінеті впевнено та цілеспрямовано. Хоча там його застати — справа не з легких. Здебільшого він на об'єктах: то зустрічається із підрядниками, то дискутує із будівельниками. Та й не дивно — чоловік у Сатанові все життя. Тут він працював на цукровому заводі, тут одружився і виховав дітей.

Майже 20 років тому, у 2003-му, Собков уперше очолив селище. Й з тих пір жодного разу не поступився місцем Сатанівського селищного голови, а тепер і голови місцевої ТГ.

 

Сатанів із висоти пташиного польоту

 

П’ять разів довіри

 

Земляки доручали Собкову керувати селищем тричі — у 2003-му, 2008-му та 2013-му році. Настрої сатанівчан не змінювали ані плани створити громаду, ані децентралізація. У 2015-му до складу Сатанівської ОТГ увійшли смт Сатанів та села Іванківці, Кринцілів, Кам’янка, Спасівка, Клинове, Юринці, Зверхівці, Олександрівка, Покровка і Сатанівка. Люди вкотре своїм очільником обрали Альберта Івановича.

— Коли створилася громада, значно побільшало об’єктів, за які мав відповідати. Це і будинки культури, і школи, і дитсадки. І робимо там поточні, капітальні ремонти, закуповуємо обладнання, апаратуру, техніку. Буквально у кожному селі ведуться роботи: буріння свердловин, встановлення башт, зовнішнє вуличне освітлення, ремонти доріг. Ми не стоїмо на місці, і села теж не стоять.

 

Ремонт автодороги місцевого значення Р-48 Сатанів-Великий Карабчіїв сполученням Сатанів-Клинове

 

Всього на вибори Альберт Собков «ходив» п’ять разів. Тричі – як голова селища і вже двічі як голова громади

 

Із миру по нитці

 

За рік у громаді реалізовують близько 15 проєктів, розроблених безпосередньо селищною радою.

Минулого року це були водогони у Клиновому та Іванківцях, зовнішнє освітлення у Клиновому; капітальний ремонт частини вулиці Бузкової з прилеглою територією в центрі Сатанова; ремонт будівлі екстреної медичної допомоги, приміщення центру ПМСД; ремонт об’їзної дороги, будівництво туристичного центру.

 

Мультифункціональний майданчик, де можна займатися чотирма видами спорту (мініфутбол, баскетбол, волейбол та кортовий теніс), відкрито у 2020 році

 

— А ще за останні роки капітально відремонтована шкільна їдальня у Клиновому та другий поверх приміщення дитсадка у Сатанові, реконструйована Сатанівська школа, побудовано мультифункціональний спортивний майданчик та спортивний комплекс, — розповідає Вадим Пунда, начальник відділу освіти, молоді та спорту Сатанівської селищної ради. – Окрім того, Сатанівська громада ще у 2019 році відкрила Центр надання соціальних послуг.

 

Відкриття Центру надання соціальних послуг у липні 2019 року

 

Цього року у громаді будують нові водогони у Клиновому та Юринцях, ремонтують дороги, один із корпусів Сатанівської школи та будинки культури (у Сатанові та Клиновому).

— Бо ж наші працівники культури повинні мати можливість виступати, давати чудові концерти. Я можу з гордістю сказати, що у нас культура - на дуже високому рівні: працюють будинки культури, філія музичної школи, діють гуртки художньої самодіяльності, діти їздять на різні змагання у Київ, Львів та інші міста України… Вони привозять призові місця і прославляють наш край. Та й у громаді часто відбувається різні фестивалі та концерти. Бо тільки з піснею, танцем чи чудовим віршем можна донести до людей глибину української душі та українського народу.

 

Оновлена Сатанівська школа. Тут реконструйовано їдальню, добудовано 10 навчальних класів. Загальна вартість проєкту в цілому – понад 36 мільйонів гривень, з яких внесок громади – понад 20%.

 

А на запитання: «У чому ж секрет такого успіху? Де ви берете на усі ці проєкти кошти?» Альберт Собков відповідає:

— У першу чергу, ми самі навчилися правильно планувати та розподіляти бюджет. І правильно сформований бюджет дає нам поштовх для того, щоб розвиватися. Ми постійно пишемо проєкти і подаємо грантові заявки. Всюди. До управління регіонального розвитку, на конкурси, які підтримує керівництво обласної ради та державної адміністрації. Як у прислів’ї: з миру по нитці — виходить клубочок.

 

Візит Міністра розвитку громад і територій України Олексія Чернишова у Сатанів. Серпень 2020 р

 

Щоби об’єднати жителів громади, торік впровадили бюджет участі. Як розповідає селищний голова, це чудова можливість залучити жителів до процесу творення своєї громади.

— У перший рік ми виділили 200 тисяч гривень із місцевого бюджету на проєктні ініціативи мешканців Сатанівської громади. Всього тоді було подано 15 проєктів, із них п’ять отримали найбільшу підтримку людей і були реалізовані того ж року.

 

Чому вдається?

 

У 2015-2016 роках було розроблено стратегію розвитку Сатанівської громади на 2016-2020 роки. Це 48 запропонованих сатанівчанами проєктів.

— Далі була розроблена так звана дорожня карта виконання цих проєктів. Звісно, під час роботи виникали доповнення, нові ідеї, нові проєкти. Та підкреслюю: це — доповнення, а чіткий шлях траєкторії залишався незмінним, — каже Альберт Іванович.

 

Відремонтована центральна частина селища. Площа поряд із селищною радою та будинком культури

 

Наразі у громаді розробляють план розвитку громади на наступні роки. Цього разу враховують побажання жителів тих сільських рад, які приєдналися до громади після виборів у 2020 році.

До речі, тепер планують реалізовувати і довгострокові проєкти.

Проєкти на рік-два – це, звісно, дуже добре, та важливі ще й на 5-10 років. Це вже масштабні проєкти, — зауважує Альберт Собков.

Сьогодні у громаді працюють над дуже об’ємним багатовартістним проєктом — будівництво Центру творчості дітей та юнацтва. А ще — над проєктом реконструкції в’їзної брами та фортеці.

Окрім того, у громаді працюють над розвитком фермерських господарств, створенням сільськогосподарських кооперативів різних напрямків та тепличного господарства.

Тим більше, що попит на екологічно-чисту продукцію завжди буде, кажуть у громаді, зокрема у санаторії, які уже працюють та ті, які запрацюють у майбутньому.

 

Минулого року у Сатанів приїжджав Президент Володимир Зеленський

 

— Є й інші проєкти, але поки не матиму хоча би проєктно-кошторисної документації на руках, про них не розповідатиму, — каже Альберт Собков. — Та найбільше тішить те, що у Сатанів нам вдалося залучити інвесторів — як вітчизняних, так і зарубіжних, а також те, що у нас будуються санаторії, вже побудований Парк хижих тварин, куди на екскурсію приїздять із різних куточків України. Тобто Сатанів є туристичним центром Хмельниччини.

— Насправді Сатанівська громада — одна із найпрогресивніших громад у проєктному менеджменті, — підкреслив Сергій Яцковський, виконавчий директор Асоціації ОТГ Хмельницької області. — Якщо перерахувати кількість виграних цією громадою проєктів, то Сатанів дасть фору більшості навіть великих міських громад.

До слова, «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» сформував та оприлюднив свій рейтинг інституційної спроможності і сталого розвитку малих та середніх громад України з чисельністю населення до 150 тисяч. Такий рейтинг враховує 40 різних показників і відображає інституційну привабливість громад у 2021 році.

 

Проаналізували успішність громад і в Хмельницькій області.

До рейтингу потрапило 59 громад. Список очолила Кам’янець-Подільська громада, Сатанівська — на шостому місці в області.

 

Авторка: Наталія Попович, головна редакторка Городок.City


 

Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Теги:

творці нових громад

Область:

Хмельницька область

Громади:

Сатанівська територіальна громада

Джерело:

Городок.City

Поділитися новиною:

Читайте також:

21 березня 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 березня 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...