Фонтан, тир, спорткомплекс. Як школу № 21 в Попасній перетворили на місце втілення дитячих мрій

 

Футбольний майданчик-трансформер, який одночасно є полем для волейболу та баскетболу, нова тротуарна плитка на місці потрісканого асфальту у дворі, фонтан і стрілецький тир. Марина Устенко, директорка тепер уже ліцею № 21 у прифронтовій Попасній на Луганщині, реалізує у навчальному закладі сміливі ідеї. Каже, керується, найперше, бажанням зробити навчання дітей цікавішим і запевняє, що, за бажання, втілити подібні проєкти у життя можна й в інших школах. Редакція Попасная.City розповідає, як одна директорка змінює не тільки школу, а й учнів та їхніх батьків.

Любов до навчального закладу та почуття відповідальності за нього у Марини Устенко є недарма. Колись вона й сама закінчила цю школу, потім працювала тут керівницею гуртка художнього мистецтва, а далі розпочала у цих стінах вчителювання.

За сім останніх років, як Марина Устенко очолює заклад, школа змінила свій зовнішній вигляд —кардинально оновилося подвір'я закладу, у приміщенні провели сучасний ремонт та відремонтували споруди, які роками були занедбані.

 

Фонтан і стрілецький тир

 

У 2019-му зміни школи вирішили розпочати з родзинки навчального закладу — фонтану. На будівництво об’єкту директорку надихнули учні. Каже, не змогла втриматися, коли якось побачила захват дітей від великого міського фонтану.

На будівництво об’єкту директорку надихнули учні.

— Я чула від дітей, в якому захваті вони були, коли у місті побудували фонтан на центральній площі, — згадує Марина Устенко. — І до мене прийшла така “божевільна” ідея, побудувати власний фонтан на подвір'ї закладу. Звичайно, що коштів на це мені б не дали, тому одразу почали думати, як зробити все власними зусиллями. На будівництво не витратили жодної копійки з бюджету. Матеріали нам надали небайдужі підприємці та батьки дітей. А вже будували фонтан власними силами.

 

 

На території школи також багато років був розташований стрілецький тир, який перебував у жахливому стані вже дуже давно. Побудований у 1983 році тир ніколи не ремонтувався, і директорка не змогла знайти серед випускників минулих років та жителів міста старшого віку нікого, хто пам’ятав, коли він працював.

— Це була ще одна з моїх “божевільних” ідей, — продовжує директорка. — Я хотіла відремонтувати стрілецький тир дуже давно. З його відбудовою у нас з’явилась можливість більш якісно проводити уроки з допризовної підготовки дітей, військово-патріотичні та спортивні змагання.

Минулого року на базі закладу проводили районні змагання в рамках військово-патріотичної гри Сокіл “Джура”, коли в закладі ще не був відремонтований тир. Тепер при проведенні такого роду змагань у дітей буде спеціально облаштоване місце для виконання вправ зі стрільби.

 

 

З проханням про ремонт будівлі директорка звернулася до керівництва тоді ще Попаснянської райдержадміністрації у 2015-2016 рр. Питання вже було майже вирішено, але змінився керівник райдержадміністрації. Гроші, які вже виділили на ремонт і перевели на рахунок школи, просто забрали назад. Але освітянка не відмовилась від ідеї і продовжувала шукати підтримку.

Реалізувати задум вдалося аж у 2020 році. Знову звернувшись до керівництва району Марина Устенко отримала довгоочікуване фінансування і ремонт у тирі все ж таки провели. На це з районного бюджету виділили 120 тисяч гривень. За ці кошти вдалось провести ремонт у всіх приміщеннях зсередини та зовні. Також придбали нові пневматичні рушниці, мішені, кулеуловлювачі. Деяке оснащення заклад придбав самостійно: драбини для спуску в стрілецькі ями, інформаційні стенди. Участь в благоустрої споруди взяли і учні закладу, які розмалювали стіни.

 

 

Директорка зазначає, що наявність в закладі тиру дає можливість не тільки постріляти з пневматичної зброї. Заняття стрільбою розвиває увагу, тренує зір та дисциплінує дітей, адже це хоч і не вогнепальна, але все ж зброя.

 

Волейбол без пляжу

 

У 2021 році на території школи з’явився майданчик для пляжного волейболу.

Цю ідею, як і будівництво фонтану, втілили у життя без залучення бюджетних коштів. Марина Устенко реалізувала проєкт також за допомогою небайдужих до шкільного життя людей. Підготувати котлован для першого майданчика допомогли будівельники, які працювали на подвір’ї школи. Пісок привезли також добрі друзі ліцею, а сітку придбали самостійно. На чемпіонат з пляжного волейболу запросили всіх охочих. Загалом у змаганнях взяли участь 11 команд, які складалися з колишніх й теперішніх учнів, учителів школи і місцевих спортсменів.

 

 

Прямо зараз будують ще один такий майданчик поруч із першим. Роботи, як і минулого разу, виконують власними силами. За словами директорки, це дасть можливість залучити спортсменів до проведення обласних змагань з пляжного волейболу до школи. Вона вже навіть встигла залучитись підтримкою керівництва Луганської облдержадміністрації у цьому питанні.

 

 

Найкраще фойє

 

Марина Устенко також доклала багато зусиль, щоби всередині самої школи зробити капітальний ремонт. Спочатку директорка писала листи різним благодійним організаціям та фондам. Саме з представниками таких організацій вона пішла до керівництва тоді ще Попаснянської райдержадміністрації. Разом вдалось запевнити керівництво у тому, що ремонт у школі вкрай необхідний.

Фінансування виділили з районного бюджету. За проведеннями ремонту уважно слідкувала сама директорка. І в результаті шкільні коридори змінились кардинально. Жодна зі шкіл Попаснянської громади зараз не має такого ремонту.

 

 

Школа навіть перемогла у конкурсі серед 100 найкращих навчальних закладів України, в якому оцінювали фойє. Марина Георгіївна в рамках конкурсу повинна була продемонструвати фото своєї школи до ремонту та після. Вражаючі зміни, які відбулись у закладі принесли перемогу у конкурсі.

 

Безпечне подвір’я школи

 

Ліцей наразі є базовим навчальним закладом по роботі з дітьми, які отримують інклюзивну освіту. Тут наразі навчається найбільша серед закладів Попаснянської громади кількість дітей з особливими освітніми потребами (діти з інвалідністю). Але стан покриття у подвір'ї школи був в незадовільному стані, що створювало труднощі для дітей.

Вирішення цього питання директорка неодноразово підіймала перед керівництвом тоді ще Попаснянської райдержадміністрації. Вона переконала керівника в тому, що провести ремонт покриття на подвір’ї вкрай необхідно. Кошти на ремонт виділили з районного бюджету. Укладання плитки розпочали восени 2020 року і завершили вже у 2021 році. Тепер пересуватись у дворі стало зручно та безпечно.

 

 

Також завдяки участі у проєкті у школі вдалося встановити систему відеоспостереження. Тепер ліцей № 21 — єдиний обладнаний камерами у Попаснянській громаді. І завдяки запису з камери школи поліції міста вже навіть вдалось затримати чоловіка, який скоїв крадіжку у місті.

 

Будівництво спортивного комплексу

 

У 2020 році під час робочого візиту голови Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая до Попасної Марина Устенко скористалась можливістю та запросила його відвідати свій заклад. Під час розмови директорка попросила очільника області посприяти проведенню ремонта хоча б на одному зі спортивних майданчиків школи. Він підтримав цю ідею та навіть доповнив її своїм баченням — запропонував побудувати цілий спортивний комплекс.

Зрештою проєкт потрапив у програму президента України «Велике Будівництво». Тепер майданчик вартістю понад сім мільйонів гривень повинні добудувати вже восени.

 

 

Завдяки появі у навчальному закладі комплексного спортивного майданчика, на якому буде футбольне поле, бігова доріжка, смуга перешкод, й можливість грати у волейбол та баскетбол, Марина Устенко сподівається, що вона зможе зробити ліцей профільним — з ухилом на спорт.

— Я вмію правильно обгрунтувати мету реалізації тієї чи іншої ідеї, можу достукатись до сердець наших керівників, щоб вони зрозуміли, що це потрібно дітям. Не все, звісно, вдається легко та швидко, але якщо є бажання, то все можливо. Зараз у мене вже є декілька нових ідей та планів на майбутнє. На території закладу ще залишилось вільне місце - хочу там побудувати майданчик для великого тенісу. Серед масштабних планів залишилось зробити повне утеплення будівлі. Вже навіть є готова проєктна документація, але потрібно шукати можливість реалізувати цей проєкт. Необхідно також відремонтувати їдальню та спортивний зал — справ ще дуже багато, — підкреслює Марина Устенко.


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

 

Теги:

творці нових громад

Область:

Луганська область

Громади:

Попаснянська територіальна громада

Джерело:

popasnaya.city

Поділитися новиною:

Читайте також:

21 березня 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 березня 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...