«До нашої появи у Волновасі не було інклюзії». Історія мами, яка «дивиться серцем»

 

У 2018 році у Волновасі з’явилася громадська організація «Дивись серцем», яка опікується дітьми з інвалідністю з усього Волноваського району. Очільниця організації Олена Гаврилова та її команда змінюють ставлення містян до інклюзивності й нагадують людям, що інвалідність — не вирок.

Металеві рейки пандусу розхитуються під тиском коліс. На візочку у квітчастих штанах і білій в’язаній кофтинці — 19-річна Маргарита. Вона ніби чіпляється поглядом за місцевість й руками намагається бодай трохи допомогти мамі рухати візок.

 

 

Маму дівчини звуть Олена Гаврилова. Жінка штовхає той-таки візок все дончине життя: Маргарита має ДЦП і живе у Волновасі, де про інклюзію тільки й чули. Поки більшість мам свідомо стають самітницями, а їхні діти чи не все життя залишаються у чотирьох стінах, Олена вирішила не здаватися — заснувала громадську організацію «Дивись серцем» й тепер допомагає таким самим родинам, як своя.

 

Олена Гаврилова проводить заняття для своїх вихованців

 

«До появи нашої організації, — каже Гаврилова, — у Волновасі не було інклюзії. Але ми маленькими кроками намагаємося наблизитися до безпечного та зручного життя для людей з інвалідністю. Це — моя мета».

 

Жити з дитиною, яка має інвалідність

 

47-річна Олена Гаврилова народилася та виросла у Донецьку, але понад 20 років живе зі своєю родиною у Волновасі. Коли на Донбасі почалася війна, сім’я Гаврилових вирішила не тікати з міста та допомагати людям, які потребують підтримки. Саме тому з’явилася громадська організація «Дивись серцем» — тут, найперше, опікуються родинами, які так само виховують дітей з інвалідністю.

«Коли Маргариті був рік нам поставили діагноз ДЦП. ДЦП — це дитячий церебральний параліч, який вражає всю нервову систему людини, в тому числі — головний мозок. Захворювання Маргарити важкої форми та дуже обмежує її рухові здібності. Розумові здібності дівчинки задовільні — вона добре закінчила школу. Але фізично Маргарита повністю залежить від оточення. Ми постійно знаходимося поряд із нею. Її життя обмежене чотирма стінами. Все тому, що доступність і інклюзія як такі у Волновасі відсутні», — розповідає Олена.

 

 

 

За словами Олени Гаврилової, до появи «Дивись серцем» діти з інвалідністю у Волновасі навчалися переважно вдома.

«Коли наша організація почала роботу, — продовжує, — ми активно інформували населення про права людей з інвалідністю. Це стало поштовхом для багатьох родин, які мають дітей з інвалідністю, дізнаватися більше про інклюзивні класи та записувати в них своїх дітей. Таким чином батьки об’єдналися на шляху до кращого життя для своїх дітей».

«Дивись серцем» працюють понад три роки: допомагають дітям з інвалідністю соціалізуватися, організовують для них різного типу розважальні заходи, проводять спільні заняття та грають в ігри за методикою Монтессорі, яка допомагає дітям повірити у власні сили й відчувати себе рівними серед оточуючих.

 

На шляху до інклюзії

 

З 2018-го організація реалізувала понад 10 проєктів, направлених на розвиток інклюзії у Волноваському районі, на соціалізацію дітей з інвалідністю і розвиток волонтерського руху. Також завдяки ініціативам організації волноваські діти, зокрема, долучилися до занять з іпотерапії у «Країні коней» у Мангуші, відвідали Інклюзивний фестиваль у Маріуполі, вперше побували у Карпатах та систематично відвідують цікаві екскурсії — наприклад, у дельфінарій.

 

На заходах з ГО "Дивись серцем"

 

«Один з реалізованих нашою організацією проєктів навчив жителів громади бути більш грамотними у сфері отримання безоплатних медичних послуг в медичних установах, — каже пані Олена. — Проєкт називався "Надання можливості доступу до публічної інформації мешканцям Волновахи у комунальних медичних установах." І був реалізований за підтримки місцевої адміністрації».

Завдяки співпраці з Волноваською міською військово-цивільною адміністрацією, організація має невеликий власний офіс в центральній частині міста. А ще одним успіхом «Дивись серцем» жінка вважає членство ГО у Громадській раді та участь у складі робочої групи з безпеки та соціальної згуртованості Волновахи.

«Зараз ми реалізуємо проєкт “Навколо світу за карантин”. Протягом трьох місяців онлайн-подорожей в інклюзивному колі діти побувають у найцікавіших куточках планети, познайомляться з культурою країн та скуштують національну кухню. У наших планах реалізувати проєкт, який об'єднає батьків дітей з інвалідністю і батьків здорових дітей на шляху до становлення інклюзивної громади», — підсумовує пані Олена.

 

Олена Гаврилова

 

Роботи для ГО «Дивись серцем» наразі більше ніж просто багато. За інформацією Донецької обласної державної адміністрації, на 2020 рік у Волноваському районі отримують соціальні виплати 353 дитини з інвалідністю. При цьому на весь район мається всього-лише один реабілітаційний центр. Відтак, майбутнє дітей з інвалідністю все ще є завданням їхніх батьків.

Авторка: Анастасія Харіна, кореспондент


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Теги:

творці нових громад

Область:

Донецька область

Громади:

Волноваська територіальна громада

Джерело:

volnovakha.city

Поділитися новиною:

Читайте також:

21 березня 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 березня 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...