Організація трудових відносин в органах місцевого самоврядування в умовах воєнного стану – нові методичні рекомендації

19 липня 2022 року набрав чинності Закон України №2352 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Цей Закон вносить зміни до Кодексу законів про працю, а також низки законів: «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», «Про виконавче провадження» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

У зв’язку з цими змінами були доповнені Методичні рекомендації щодо організації трудових відносин в органах місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Рекомендації створені на замовлення Міністерства розвитку громад та територій України за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» та під рецензуванням Національного агентства України з питань державної служби.

Рекомендації містять постатейний порівняльний аналіз трудового законодавства до та після внесених змін, практичні поради представникам/-цям органів місцевого самоврядування, як застосовувати оновлене законодавство, а також зразки документів, які допоможуть спеціалістам/-кам з кадрових питань у їхній роботі.

«Варто акцентувати, що тепер, з 19 липня, Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136 у повній мірі поширюється на працівників органів місцевого самоврядування усіх категорій, у тому числі посадових осіб, незалежно від того, чи врегульоване відповідне питання Законом «Про службу в органах місцевого самоврядування» або іншими законодавчими актами. Що ж до питань, не визначених Законом №2136, – їх, як і раніше, вирішуватимемо відповідно до законодавства, яким вони врегульовані. Ці особливості застосування органами місцевого самоврядування законодавства про працю у період дії воєнного стану і розглядаються у методичних рекомендаціях», – пояснила Леся Федченко, авторка методичних рекомендацій, консультантка з юридичних питань Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні, консультантка Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода прокоментував:

«Для ефективної роботи органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану Уряд і Парламент продовжують приймати необхідні рішення. Звичайно, змін багато і розібратися в них без експертних роз’яснень не завжди просто. Мінрегіон вдячний Раді Європи за допомогу у експертизі, аналізі трудового законодавства і підготовці рекомендацій, котрі дозволяють громадам швидше адаптуватися до законодавчих змін, спричинених війною».

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина зауважила:

«Рекомендації, напрацьовані спільно з колегами з Міністерства розвитку громад та територій України та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», стануть у пригоді працівникам органів місцевого самоврядування та допоможуть швидко зорієнтуватися у змінах до законодавства, аби і надалі ефективно та результативно працювати на благо громад. А в умовах війни, коли кожен з нас на своєму робочому місці наближає перемогу, це надзвичайно важливо».

Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску підкреслив:

«Людський ресурс – це основний ресурс місцевого самоврядування. Ми вітаємо зусилля наших українських партнерів, спрямовані як на удосконалення законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, так і на надання практичних рекомендацій вже зараз в умовах кризи, поки новий законопроект опрацьовується в парламенті. Рада Європи і надалі підтримуватиме Україну в забезпеченні доброго демократичного врядування та створенні збалансованої системи публічної служби на всіх рівнях».

ЗАВАНТАЖИТИ Методичні рекомендації щодо організації трудових відносин в органах місцевого самоврядування в умовах воєнного стану можна за посиланням.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...