Як знизити ризики інфікування коронавірусом під час весняних свят - поради для громад

Проведення масових заходів в Україні наразі заборонено, адже в державі запроваджено посилений карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу. Проте скоро відбудуться весняні свята, відзначення яких відбувається сторіччями. Традиційно українці йдуть до церкви, аби освятити паску на Великдень, а також відзначають цей день у широкому родинному колі. Незабаром після Великодня прийнято поминати померлих на кладовищі, куди з’їжджаються родичі із різних куточків України. Проте у зв’язку з карантином цьогоріч традиції мають частково змінитися.


 

Як знизити ризики під час весняних свят

 

Як саме дотримуватися традицій та відзначити свята безпечно та без ризику нових спалахів вірусу у громадах, розповів під час другого вебінару лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта.

 

Стратегія зменшення шкоди

Варто зважати, що людям дуже важко відмовитись від традицій, за якими вони жили роками або десятиліттями. Тож ми повинні шукати методи, як комунікувати з громадою і пояснювати всю небезпеку, але і враховувати те, що окремі люди чи громади можуть не слідувати цим рекомендаціям, і будуть дотримуватися звичок.

Володимир Курпіта презентував стратегію зменшення шкоди – це 4 варіанти організації відзначення весняних свят. Кожен із них має різний рівень заборон. Чим більші обмеження – тим менший ризик поширення коронавірусу під час весняних свят.

  • Варіант 1 – святкові служби проводяться тільки священниками, парафіяни не приходять до храму та святкують у колі родини.
  • Варіант 2 – святкові служби проводяться священниками, парафіяни приходять до храму для освячення гілок та пасок і контактують не більше 15 хвилин. Усі використовують засоби індивідуального захисту.
  • Варіант 3 – святкові служби проводяться не в храмі (у дворі, на повітрі), тривалість служби скорочена. Також варто обмежити кількість відвідувачів – наприклад, одна людина від родини. Усі мають використовувати засоби індивідуального захисту.
  • Варіант 4 – кількість відвідувачів в храмі обмежена так, аби вони могли дотримуватися дистанції. Важливо не допустити людей з проявами захворюваннями або тих, які прибули з інших районів. Відповідно, треба забезпечити охорону.

 

Ключові ризики, на які варто звернути увагу

Для початку місцевій владі треба проаналізувати ризики під час заходів, які мають відбутися.

Порахувати загальну кількість учасників. Чим більше відвідувачів, тим вищий ризик передачі COVID-19. Також варто подумати, як зменшити кількість відвідувачів, які потрапляють у зону ризику.

Зважати на дистанцію відвідувачів у обмеженій зоні. Найчастіше передача вірусу від людини до людини відбувається після тісних контактів – у межах 1,5 м. Тому ви можете розрахувати, скільки людей може знаходитися в будівлі церкви, на подвір’ї тощо.

Час проведення заходу. Можна розглянути можливість проведення заходу коротший час. Рівень ризику зменшується, якщо тривалість контакту не перевищує 15 хвилин.

Оцінити рівень небезпеки. Потрібно врахувати рівень ризику у вашій громаді, а також зафіксувати, з яких районів можуть приїздити відвідувачі. Якщо вони будуть приїжджати з тих регіонів, де зареєстровано COVID, це збільшує ризик. Навіть один завезений випадок може створити кластер у вашій громаді.

 

Безпека під час поминальних днів

В Україні є традиція впорядкування могил та відвідування кладовищ після весняних свят. Кладовища можна класифікувати, як громадські місця. Тож варто дотримуватися всіх правил безпеки, як під час відвідування громадських місць.

Зокрема:

  • Розмістіть оголошення з інформацією про COVID-19 і нагадуйте людям про необхідність дотримання дистанції
  • Обмежте кількість людей, що можуть одночасно заходити на кладовище – виходячи з площі та щільності поховань.
  • Рекомендуйте використати засоби індивідуального захисту.
  • Забезпечте доступ до обробки рук (до та після відвідування) – найефективніше буде використати дезінфектанти.
  • Забороніть вживання їжі та алкоголю на кладовищі. По-перше, це підвищений ризик зараження, по-друге алкоголь є додатковим фактором ризику, бо він знижує здатність до критичного мислення.

Не забувайте нагадувати про ці правила і жителям громади і тим, хто приїжджає до вас. Адже гості можуть бути потенційними джерелами інфекції, оскільки вони приїжджають з інших громад, і ви не можете точно знати, чи є там поширення вірусу.

Також прийнято обмінюватися крашанками та писанками – лікар рекомендує не робити цього через високий ризик зараження коронавірусом.

На тему: Як знизити ризики зараження у громадських місцях: поради від лікаря-інфекціоніста Володимира Курпіти

 

Алгоритм підготовки до весняних свят у громаді

 

Підготовча фаза – у період до початку події розробити оперативні плани під час заходу.

Кроки підготовки:

  • дослідити кількість потенційних гостей, які можуть приїхати у громаду,
  • провести оцінку ризиків: щільність натовпу, характер контакту, зареєстровані чи не зареєстровані мешканці будуть присутні, який є попередній ризик захворюваності, скільки учасників планують приїздити із районів підвищеного ризику тощо.
  • прописати сценарій – план відзначення розробляється спільно зі священиками, поліцією, ДСНС, медиками
  • визначити додаткові ресурси та потреби громади: маски, дезінфектанти тощо

Операційна фаза – період від доопрацювання планів до початку події. За 2-3 дні до свят варто посилити координацію та взаємодію.

Зокрема:

  • поширити повідомлення про оцінку ризику,
  • провести профілактичні інформаційні заходи – нагадати про дотримання дистанції, та гігієну рук, проінформувати медичну допомогу під час заходу, про важливість самоізоляції,
  • визначити, як буде відбуватися нагляд за учасниками – чи дотримуються визначених правил,
  • визначити порядок вирішення конфліктів, які можуть виникнути через запровадження обмежувальних заходів,

Завершальна фаза – у період після закінчення події важливо переглянути усі вивчені уроки та наслідки.

Зокрема потрібно:

  • підбити підсумки, чи все вдалося,
  • підготувати повідомлення для громади, що протягом 14 днів, у разі виявлення симптомів, щоб вони повідомляли медиків та органи влади. Особливо це стосується гостей громади. Це потрібно для того, щоб можна було запровадити додаткові заходи і встановити посилений нагляд у громаді після свят.

 

Як сьогодні отг готуються до весняних свят

 

Маловисківська міська ОТГ, Кіровоградська область

Юрій Гульдас, голова Маловисківської міської об’єднаної громади, Кіровоградська область:

“Ми маємо деякі проблеми з московським патріархатом. А з представниками православної церкви України ми домовилися. Днями ми записали звернення владики до громади – його вітання з цим великим християнським святом. Також ми вирішили робити онлайн-трансляцію на Фейсбук з допомогою телефону. У нас люди не будуть іти до церкви, а священник буде освячувати паски і їжу біля будинків людей. Тобто вони просто вийдуть біля своїх дворів. Нехай це буде довше за часом, але принаймні люди не будуть масово збиратися і ми зменшимо ризик”.

 

Новоолександрівська ОТГ, Дніпропетровська область

Андрій Пінчук, староста та священник села Волоське, Новоолександрівська ОТГ:

“По-перше з самого початку, коли були зареєстровані перші випадки в Україні, ми повністю переробили обрядові практики в середині парафії, і стосовно прикладань до ікон і хрестів, і навіть щодо причастя. Ми все це виключили. Зараз причастя видається всім парафіянам у руки – як це було у древній церкві у першому-четвертому сторіччі. Усім парафіянам ми порекомендували не приходити до храму. Видали всім з собою запас святих псалмів, і вони зараз причащаються самі в своїх домівках під час богослужіння, яке проходить за зачиненими дверима. Стосовно святкування Великодня – у нас буде онлайн-трансляція. Храм буде зачинений, парафіян не буде. Також старостат, парафія, місцеві фермери, підприємства готують великодні кошики, які ми освятимо та розвеземо тим людям, які перебувають у зоні ризику. Аби вони відчули турботу. Також ми вирішили, що старовинну молитву, яку читають на освяченні їстівних дарів, ми її опублікуємо у фейсбуці і вайбер-групах нашого села. Люди самостійно почитають пасхальні молитви і самостійно відсвяткують”.

 

Золотниківська сільська ОТГ, Тернопільська область

У Золотниківській ОТГ знаходиться відомий Марійський духовний центр Зарваниця, який з весни до осені щороку відвідує понад мільйон парафіян з України і закордону.

“У цей час налагоджена відповідна комунікація – координується робота священнослужителя з громадою з метою знизити ризик зараження під час свят. Щодо можливих паломників налагоджена чітка співпраця громади, церкви і поліції – розроблені відповідні заходи. На території Марійського духовного центру і по шляху слідування паломників встановлені камери відеоспостереження. Ми можемо відслідковувати кількість людей, але зараз таких відвідувань немає”, – говорить Данило Бугай, голова Золотниківської сільської об’єднаної громади, Тернопільська область”.

Отець Володимир, ректор Марійського духовного центру Зарваниця:

“Церква проводить свої богослужіння онлайн, щоб дати людям альтернативу, щоб вони могли бачити літургії, і знали, що церква їх не залишила. Ми бачимо, що літургію онлайн дивляться тисячі вірян. На своїх інтернет-ресурсах ми розмістили звернення митрополита, щоб люди користали онлайн-молитви. Люди з розумінням до цього ставляться. Також ми рекомендуємо, щоб слухали літургію на Вербну неділю і Великдень. Кожен вдома має свячену воду, яку набрали під час Йорданських свят. Буде відчитана спеціальна молитва освячення на Квітну Неділю – верби, а на Пасху – приготовлених страв і паски. Після вечірньої молитви кожен зможе освятити свою паску і ми просимо, щоб кожен святкував у родинному колі”.


*За матеріалами другого вебінару курсу “Пандемія #COVID19. Практичні поради для місцевого самоврядування від лікаря-інфекціоніста Володимира Курпіти”, який організовує Український кризовий медіа-центр у рамках програми USAID DOBRE.

Повне відео:

 

 

09.04.2020 - 16:54 | Переглядів: 13536

Приєднані зображення:

Теги:

коронавірус медицина

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...