Як спроможні громади протистоять коронавірусу

Голови громад зазначають: страшно навіть уявити, що було б, якби вони не почали відновлювати місцеву сферу охорони здоров’я одразу ж по об’єднанню – рік чи два тому. А тепер ця сфера вимагає лише корекції, точкового підсилення.

 

Автор: Дмитро Синяк 


Через карантин об’єднані громади отримали надзвичайно важливий в умовах епідемії час, і зараз роблять усе, щоб якнайкраще підготуватися до можливих спалахів епідемії. І з кожним днем медики підвищують свою готовність до протидії поширенню COVID-19.

 

Голова Веселівської ОТГ Запорізької області Петро Кіяшко: «Ми вирішили підняти зарплату медперсоналу, який знаходиться на передовій боротьби з епідемією»

- Перше, що ми зробили, готуючись до можливої епідемії, це налагодили випуск марлевих пов’язок. Два роки тому для однієї з наших шкіл ми придбали 12 швейних машинок. Тепер на них працюють викладачі та волонтери. Цілими днями вони шиють ці пов’язки, кількість яких вже наближається до 1 тис. штук. Загалом ми плануємо пошити близько трьох тисяч таких пов’язок.

 

Голова Веселівської ОТГ  Петро Кіяшко

 

На матеріал для цих засобів індивідуального захисту Веселівська селищна рада витратила близько 8 тис. грн. При цьому собівартість однієї маски, ціна на які в аптеках подекуди сягає 30 грн, становить удесятеро менше. Це навіть з урахуванням підняття цін на марлю, 600 кв. м якої ми заледве купили за великим знайомством. Вона тепер у дефіциті.

Комунальники, літні люди та малозабезпечені повинні отримувати марлеві пов’язки нашого власного виробництва безоплатно. До речі, районну лікарню та наш Центр первинної медико-санітарної допомоги ми забезпечили цими пов’язками насамперед, і зараз вони мають достатній запас.

Також ми проводимо низку профілактичних заходів, розповідаючи всім відвідувачам селищної ради, як треба поводитися під час карантину, і відвідування виконкому зводимо до мінімуму.

Я дуже радий, що минулоріч ми забрали на баланс громади районну лікарню. Щоправда, ми сподівалися на завершення реформи «вторинки», і нам дуже шкода, що вона відклалася. Через це ми маємо витрати, яких не планували, натомість виправдовуємо себе тим, що зберегли лікарню. Час показав, що це був правильний крок.

Минулоріч ми завершили капітальний ремонт хірургічного відділення Веселівської районної лікарні, а зараз закінчуємо ремонт терапевтичного. Пологове та дитячі відділення були відремонтовані раніше – теж за нашого сприяння. Нещодавно німецькі партнери передали для цих відділень понад 50 сучасних лікарняних ліжок.

Центр первинної медико-санітарної допомоги Веселівської ОТГ виглядає зразково. Там навіть є теплі підлоги й усе необхідне обладнання. Ми створили найкращі умови для шістьох наших сімейних лікарів, зокрема, придбали їм чотири службових автомобілі. Тобто найважливіші речі ми зробити встигли. Загалом у медичну сферу громади за два роки ми вклали близько 2 млн грн.

У зв’язку з епідемією наша лікарня привела у «бойову готовність» 6 апаратів штучної вентиляції легень. Вони, щоправда, не нові, їм по 6-10 років. Тому за допомогою депутатських коштів нашого мажоритарника Павла Мельника та коштів селищної ради ми хочемо купити один сучасний апарат вартістю 320 тис. грн.

На закупівлю дезинфікуючих засобів ЦПСМД отримав від Веселівської селищної ради 30 тис. грн, а районна лікарня – 60 тис. грн. Ми також вирішили підняти зарплату медперсоналу, який знаходиться на передовій боротьби з епідемією. Відтак, на премії медикам виділено 30 тис. грн районній лікарні та 20 тис. грн Центру первинної медицини.

 

Голова Баштанської ОТГ Миколаївської області Іван Рубський: «Наші підприємці власними машинами щодня підвозять лікарів на роботу і згодом відвозять їх додому»

- Завдяки реформі децентралізації, українські громади мають нарешті нормальні бюджети. У минулі роки ми загалом витратили на медичну сферу близько 5 млн грн, які пішли на покращення якості надання медичних послуг та закупівлю обладнання. За нашою допомогою у районній лікарні було створено гемодіалізний центр. Таких центрів тепер в області два: у Миколаєві та у нас. Також ми допомогли капітально відремонтувати відділення медицини невідкладних станів (реанімацію).

 

Голова Баштанської ОТГ Іван Рубський

 

Зараз наша лікарня має 5 апаратів штучної вентиляції легень, щоправда, всі вони вже старенькі. Та обласна рада невдовзі планує централізовано закупити цю медичну техніку для районних лікарень, однак я не можу сказати, скільки отримає саме наша. Думаю, все залежатиме від поширення вірусу. Але незважаючи на це, 940 тис. грн депутатських коштів скеровано на придбання сучасного апарату ШВЛ.

 

Районна лікарня завжди була гордістю Баштанської ОТГ. У реанімаційному відділенні

 

Ми також познімали кошти з ремонту доріг та з інших статей, визначивши районну лікарню головним пріоритетом для фінансування. Хоч ця лікарня і знаходиться на балансі району, ми нещодавно виділили їй 400 тис. грн з нашого бюджету. Ще 100 тис. грн лікарні дали депутати, 10 тис. грн – район, а необ’єднані громади – 140 тис. грн. До цього додали 252 тис. грн місцеві підприємці. Ці гроші мають піти насамперед на купівлю захисних костюмів для лікарів та на медикаменти. Також наші підприємці власними машинами щодня підвозять лікарів на роботу і згодом відвозять додому. Усі зараз розуміють їхню важливість для майбутнього громади.

 

Голова Великогаївської ОТГ Тернопільської області Олег Кохман: «За чотири роки Великогаївська ОТГ вклала у медичну сферу близько 17 млн грн»

- Лад у місцевій медицині ми починали наводити практично з нуля. Після об’єднання громади створили дві сучасні амбулаторії, обладнані всім необхідним. Одна з амбулаторій виникла на базі старого ФАПу, який раніше розміщувався у двох кімнатках звичайної сільської хати. На цю амбулаторію громада виділила 6 млн грн, і ще 5 млн грн надав Державний фонд регіонального розвитку.

 

Голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман

 

Іншу амбулаторію створено на базі дільничної лікарні, у старому панському будинку. Ми повністю реконструювали його, витративши на це 4,5 млн грн власних коштів. Кожна з цих амбулаторій має у підпорядкуванні загалом 10 ФАПів. Більшість з них теж відремонтовано, інші повинні відремонтувати цього року.

Шестеро наших сімейних лікарів мають у своєму розпорядженні 4 службових автомобілі. Один з них подарував наш фермер, ще один ми купили самі, а кошти на придбання двох інших виділила держава. У наших амбулаторіях є вся необхідна апаратура для лабораторних досліджень, а програма DOBRE невдовзі має доставити нам 2 УЗД-апарати. За чотири роки Великогаївська ОТГ вклала у медичну сферу близько 17 млн грн, і я тепер дуже втішений тим, що ми зробили саме медицину своїм пріоритетом.

У медичних закладах громади тепер надаються послуги такої якості, за яку нам не соромно. І коли найнагальніші проблеми у сфері охорони здоров’я вже вирішено, ми маємо можливість зосередитися на боротьбі з небезпечним вірусом. Зокрема на закупівлі захисних костюмів для наших сімейних лікарів, масок, дезінфікуючих засобів тощо. На це громада щойно виділила 200 тис. грн.

Наші амбулаторії готові аналізувати поширення епідемії та запобігати йому, оперативно реагуючи на звернення пацієнтів. Ми зараз намагаємося придбати переносний апарат штучної вентиляції легень, який може знадобитися при порятунку хворих. Також продовжуємо активну співпрацю з районною лікарнею, якій нещодавно виділили 250 тис. грн на закупівлю стаціонарного апарату штучної вентиляції легень.

Соціальні працівники Великогаївської громади забезпечують засобами особистого захисту людей літнього віку. По всіх населених пунктах організовано доставку ліків. При цьому наші благодійники навіть оплачують ліки тим, хто цього потребує найбільше.

 

Голова Опішянської ОТГ Полтавської області Микола Різник: «Щоб підтримати підприємців, ми ініціювали створення для них системи доставки, яка приноситиме їм прибутки»

- Щойно почувши про епідемію в Китаї, я викликав до себе лікарів районної лікарні (ми зараз забираємо її на баланс громади) і запитав, у якому стані апарати штучної вентиляції легень. Коли я почув, що вони не працюють, то був приголомшений. Адже ми завжди допомагаємо лікарні в усіх її проблемах, а тут були навіть не в курсі… Лікар відповіли: вартість ремонту є такою, що вони навіть не сподівалися на отримання від нас таких грошей. Але ми їх виділили без зволікань. Загалом на боротьбу з пандемією з нашого бюджету пішло майже 600 тис. грн. До них близько 200 тис. грн додали спонсори.

 

Голова Опішянської ОТГ Полтавської області Микола Різник

 

Завдяки цим грошам ми не тільки привели до ладу 2 апарати штучної вентиляції легень, але й відремонтували всю централізовану систему подачі кисню до них, яка не працювала декілька років. За 160 тис. грн ми також придбали дефібрилятор, прилад, необхідний для ліквідації порушень серцевої діяльності. Він стане потрібним не лише у період пандемії, а й буде необхідним для порятунку життя у майбутньому.

До нашого інфекційного відділення нещодавно надійшли 50 експрес-тестів на виявлення коронавірусу, які наказом обласного Департаменту охорони здоров’я розподілили по центральних районних лікарнях. Крім цього, ми замовили у Китаї ще 120 тестів. Закупили і 400 захисних багаторазових масок для поліції, пожежників та інших служб. Лікарям ми купили респіратори, захисні костюми, спеціальні окуляри, рукавички тощо. Придбали й 100 кг сухого хлору, який тепер будемо розводити водою, обробляючи ним поверхні, у тому числі й за допомогою нашої техніки: трактору та пожежної машини.

На другому поверсі одного з приміщень районної лікарні ми хотіли б влаштувати обсерваційне відділення, до якого можна буде поміщати людей з підозрою на коронавірус. У ньому треба було б зробити косметичний ремонт, але приміщення знаходиться на балансі районної ради. Тобто ремонтувати його за власні кошти ми не можемо, а свою субвенцію у район нам навряд чи вдасться  передати раніше, ніж за три місяці, коли зможе зібратися районна рада. Я хотів взяти це приміщення хоча б в оренду, але у зв’язку з епідемією електронний майданчик здачі в оренду зупинено. Тож це питання на разі «підвисло».

Нам довелося витратити багато зусиль, перш ніж продуктові магазини Опішнянської громади почали дотримуватися вимог карантину: формувати черги так, щоб люди у них були на відповідній відстані одне від одного; застосовувати маски для працівників тощо. Ми навіть створили мобільну групу з працівників селищної ради та поліції, яка їздить по магазинах і за потреби робить зауваження їхнім власникам. Сьогодні така група зробила останнє китайське попередження одному підприємцеві. Якщо він не виконає наших вимог, ми штрафуватимемо його відповідно до законодавства. Мінімальний штраф – 17 тис. грн.

З іншого боку, розуміючи, у якій складній ситуації опинилися наші підприємці, ми ініціювали для них створення служби доставки. Завдяки їй одні підприємці зможуть заробляти на доставці продуктів,  ліків і взагалі усього, що буде потрібно; а інші, відповідно, отримуватимуть прибутки з продажів. Також для пенсіонерів та малозабезпечених селищна рада організувала безоплатну доставку.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...