29 березня 2024
Logo slogan

Позачергові місцеві вибори: чутки, справдитись яким не дає закон

Автор: Олена Бойко, народний депутат України VІII скликання, кандидат наук з державного управління


Про позачергові місцеві вибори… Ніколи не коментувала чутки… Але надто активно обговорюється можливість місцевих виборів у 2019 році - за рік до чергових.

Відповідно до ч. 30 ст. 85 Конституції України, саме до повноважень Верховної Ради належить призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування. Таким чином, ніяка інша інституція не має повноважень на оголошення позачергових місцевих виборів.

Зауважу, що, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», позачергові вибори місцевих рад, сільського, селищного, міського голови призначаються Верховною Радою у зв’язку з достроковим припинення їх повноважень.

Отже, призначити позачергові вибори можливо лише за умови дострокового припинення повноважень органів місцевого самоврядування. При цьому Закон визначає виключні підстави дострокового припинення таких повноважень. Так, ч. 1 ст. 78 Закону визначає такі підстави:

  1. якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом;
  2. якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання;
  3. передбачених законами України "Про військово-цивільні адміністрації", "Про правовий режим воєнного стану".

Крім того, Закон визначає чіткий порядок ініціювання дострокового припинення повноважень. Так само ст. 79 Закону визначає виключні підстави дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови та чіткий порядок ініціювання дострокового припинення повноважень. А після впровадження децентралізації, змінами до Закону додано ст. 79-1, яка регламентує такий порядок щодо старост. Але щодо старост приймає рішення не парламент.

А тепер рахуємо: всього в Україні 9987 місцевих рад. По кожній раді, міському (сільському, селищному) голові потрібно прийняти окрему постанову про призначення позачергових місцевих виборів. Але ще раз підкреслюю: спочатку достроково припинити повноваження відповідно до Закону. І цікаво, яка ж має бути підстава такого рішення?

При цьому незрозуміло, як і хто примусить (а головне, відповідно до якої норми Закону) призначити позачергові вибори старост?

Наступне. Бюджет України на 2019 рік не передбачає коштів на позачергові місцеві вибори. Отже, потрібно вносити зміни до Бюджету України на 2019 рік. Крім того, це по суті, нецільове використання бюджетних коштів: у багатьох ОТГ цьогоріч тільки-но відбулись перші місцеві вибори. А новообрані на позачергових виборах органи місцевого самоврядування проіснують лише до чергових місцевих виборів (ст. 141 Конституції України) – до 2020 року.

Слід також врахувати, що Регламент Верховної Ради передбачає певну процедуру проходження законопроектів (ініціатива, розгляд комітетом, затвердження порядку денного сесії ) а також те, що комітети точно не сформуються так швидко, як того прагнуть.

Тепер відкриваємо Закону України «Про місцеві вибори»: ч. 3 ст. 14 знов-таки нагадує, що позачергові вибори призначаються у разі дострокового припинення повноважень…. Ч. 1 ст. 15 визначає, що позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів. Враховуючи, що потрібно спочатку сформувати склад комітету, який розгляне це питання, потім процедурно дотриматись всіх правил, то гіпотетично такі вибори можуть затягнутись аж під грудень.

Утім підкреслюю - призначення позачергових виборів усіх органів місцевого самоврядування стане порушенням Конституції та Законів України.

Більше того, це буде порушення Європейської Хартії місцевого самоврядування.

Наголошую, що найбільша загроза від цих виборів саме для реформи децентралізації: ми разом з експертами вже акцентували увагу на тому, що наразі адміністративно-територіальних устрій не готовий до проведення місцевих виборів з огляду на незавершеність процесу формування ОТГ по всій Україні. Крім того, саме адміністрування виборів буде надскладним: є ОТГ, які утворені у межах цілого району або ОТГ, що створено з частин двох-трьох районів. Елементарне питання: як адмініструвати, наприклад, складання списків виборців. Або більш глобальне: кого і як обиратимуть такі ОТГ? Саме тому до чергових місцевих виборів важливо завершити другий етап реформи децентралізації та затвердити новий адмінтерустрій.

Інша глобальна проблема - сам закон про місцеві вибори: багато нарікань на виборчу систему. А новоприйнятий Кодекс про вибори вступає в силу з 2023 р. (у разі набуття чинності).

Право сили не є силою права, на жаль…

Читайте на тему: Чи можливі дострокові місцеві вибори в Україні: експертні думки 

Колонка відображає винятково позицію її автора. За достовірність інформації відповідає автор колонки. Точка зору редакції порталу «Децентралізація» може не збігатися з точкою зору автора колонки.
25.07.2019 - 10:30 | Переглядів: 27080
Author list 8ab771fbdc269082d10bacad217300a9

Автор: Олена Бойко

Теги:

вибори Олена Бойко

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...