Донбас дискутував про децентралізацію на лінії зіткнення

Про соціальну єдність в умовах децентралізації йшла мова під час триденного форуму в Святогірську, організованому Програмою Розвитку ООН в рамках Програми відновлення та розбудови миру.

За участю представників громадського сектору, органів влади та місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей, експертів та представників центральної влади обговорювали рівень соціальної єдності та децентралізації на лінії зіткнення, особливості впровадження реформи в містах обласного значення, питання приєднання населених пунктів до ОТГ та перспективи спроможності малих громад.

Щодо ситуації з децентралізацією на лінії зіткнення в Донецькій області Артем Вівдич, директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», зазначив: «Мешканці, які живуть поблизу лінії розмежування, готові до перетворень. У цьому ми пересвідчились під час робочих поїздок до Волноваського району, до прифронтової Сартани. Люди хочуть жити в об’єднаних громадах. Але окрім питань безпеки є проблеми з передачею майна з районної комунальної власності до власності громади, бо в районах функціонують військово-цивільні адміністрації, які не можуть передати майно».

З такою позицією згодний і Андрій Сілич, міський голова Вугледару. Це місто обласного значення чекає на перехід до життя в умовах об’єднаної громади. Провести вибори в селах на лінії зіткнення було б неможливо, але процедура приєднання до міста обласного значення полегшила ситуацію. Вугледар у цьому процесі в лідерах по Донецькій області - приєднання розпочали з трьома сільським радами, процес виходить на фінішну пряму.

В регіоні на підконтрольній українській владі території знаходяться 14 міст обласного значення і всі вони будуть адміністративними центрами ОТГ. Роботу по приєднанню навколишніх сільських та селищних територій ведуть Вугледар, Бахмут, Маріуполь, Дружківка, проте жоден процес повністю ще не завершений.

Найскладнішою ситуація з утворенням ОТГ в прифронтову Торецьку. Про це під час форуму розповів Сергій Винник, заступник голови Торецької ВЦА. Окрім того, що в місті введена військово-цивільна адміністрація, тут багато інших складнощів. Торецьк є містом-матрьошкою, між населеними пунктами відсутня земля, бо вона знаходиться у складі сусідніх Ясинуватського та Костянтинівського районів, сусідом Торецька є окупована Горлівка. Якби тут утворювалась об’єднана громада навколо міста обласного значення, як це визначено у Перспективному плані, то адміністративний устрій та безпекова складова не були би проблемою. Довелось би лише вирішити питання з межами громади. Але все гальмує наявність ВЦА, яка не має повноважень розпочинати процедуру приєднання.

06.09.2018 - 12:30 | Переглядів: 10942
Донбас дискутував про децентралізацію на лінії зіткнення

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...