На Харківщині презентували пілотний проект "Наша Енергія − енергетично спроможна громада"

Про мету проекту, допомогу об’єднаним громадам Харківської області в покращенні ситуації в сфері енергоефективності говорили 2 серпня 2018 року під час презентації проекту «Наша Енергія − енергетично спроможна громада» в Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Цей проект є пілотним в Україні. Він реалізується завдяки синергії багатьох партнерів, які на різних етапах відігравали важливу роль, починаючи від ідеї аж до стадії завершення. Цими партнерами є: Генеральне Консульство Республіки Польща в місті Харкові, Програма «U-LEAD з Європою», ГО «Польсько-українська аграрна асоціація», Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, Програма «Study tour to Poland», Харківська обласна державна адміністрація.

Під час свого вітального виступу консул Генерального Консульства Республіки Польща в м. Харкові Влодзімєж Лещинський зазначив, що польський досвід у сфері енергоефективності має бути дуже корисним для України: «Представникам об'єднаних громад, які знаходяться на шляху розвитку своїх територій та на етапі, коли потрібно приймати важкі і серйозні рішення, необхідно побачити, як в Республіці Польща працює місцеве самоврядування. Варто побачити й перейняти їх досвід у сфері залучення коштів в місцеві бюджети, досвід використання цих грошей. Ми працюємо другий рік поспіль у Харківській області і як Консульство беремо активну участь в процесі втілення децентралізації на території Харківської області. Ми завжди відкриті для вас, готові співпрацювати».

У рамках реалізації проекту польські експерти ознайомляться з умовами, потребами та енергетичними перевагами кожної громади. Після чого будуть підготовлені рекомендації, що саме потрібно зробити для покращення ситуації з енергозбереженням та економії коштів кожної із громад.

Керівник проекту, Президент Польсько-української академії міст, представник Польсько-української торгово-промислової палати Даріуш Шимчиха розповів про два важливих елементи проекту: «Завдання експертів − провести "енергосканування" будівель, що знаходяться на балансі та утриманні об'єднаних громад. Професійний, детальний огляд дасть можливість побачити проблеми та недоліки. Потім, згідно з результатами огляду, громадам будуть надані рекомендації. І це важливий елемент цієї програми. Другий важливий елемент − зустріч з польськими експертами, які поділяться навичками пошуку коштів на реалізації проектів з енергозбереження».

Представник Solidarity Fund PL Kyiv Агнешка Пясецька говорила про допомогу проекту від фонду, який вона представляє, підкреслювала потенціал об'єднаних громад України: «Ми раді надавати допомогу в реалізації зазначеного проекту. Приємно співпрацювати з людьми, які знають свою справу. Я вже бачу, що через 3-5 років об'єднані громади України будуть впевнено "стояти на ногах", стануть потужними й економічно розвиненими, і ніякі фонди підтримки їм більше не будуть потрібні. А зараз нам треба спільно взаємодіяти. Ця співпраця виллється в напрацювання, що нададуть нам можливість спільно досягти успіху».

«Ідея створення проекту «Наша Енергія − енергетично спроможна громада» виникла два роки тому під час участі представників ОТГ Харківщини в провідному інформаційно-комунікаційному майданчику Польщі – Балтік Бізнес Форумі (м. Свіноустьє), на якому вони презентували Харківську область», − прокоментувала директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

«Там ми представляли об'єднані громади Харківської області, як партнерів з новими можливостями для співпраці з бізнесом. Саме звідти і виникла ініціатива щодо реалізації подібного проекту на території Харківщини як території з активними представниками громад. Спочатку була недовіра з боку польських партнерів, але після презентації, знайомства з результатами реформи вони побачили нову, зовсім змінену децентралізовану Україну. Побачили наш потенціал, і що об'єднані громади Харківщини відкриті для співпраці з міжнародними партнерами. Ми відчули довіру, і ця довіра через два роки робить перші кроки у вигляді цього проекту».

Польські експерти з Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. вже здійснили перші візити до об'єднаних громад Харківської області. Першим етапом проекту є аудити енергоефективності будівель в п'яти відібраних громадах Харківщини, які є переможцями проекту (Роганська, Нововодолазька, Зачепилівська, Малинівська та Чкалівська об'єднані громади).

Команда з трьох польських та одного українського експерта вже відвідала об'єкти Роганьської та Нововодолазької ОТГ: школи, гімназію, дитячі садки, будинки культури, котельні, житловий фонд.

Голова Чкалівської ОТГ Віктор Соловйов говорив про важливість обміну досвідом з польськими колегами: «Ми чекаємо на експертів у цю суботу, і ось він − результат 2-річної співпраці. Нам важливо навчитися, як правильно економити на енергоносіях, адже ми отримали у спадок заклади соціальної сфери радянського зразка в дуже поганому стані. Вони потребують на своє опалення значних фінансових витрат. Наприклад, температура на вулиці може бути -10 С, а енергозатрати ми використовуємо як за -20 С».

Значну частину бюджету, а саме 19%, витрачає на енергоносії і Зачепилівська об'єднана громада. Начальник економічного відділу громади Світлана Однорал зазначила, що ці кошти можна було б перерозподілити на вирішення інших проблемних питань.

У рамках проекту представники кожної з п’яти відібраних ОТГ у вересні 2018 року візьмуть участь в навчальній поїздці до Республіки Польща, під час якої вони зможуть ознайомитися з провідним досвідом польських ґмін у сфері енергоефективності.

На наступному етапі буде організовано тренінг для більш широкого кола представників відповідних територій, який буде спрямовано на консультування щодо шляхів отримання коштів на реалізацію рекомендованих проектів в Україні та за її межами. Проект планується завершити до кінця листопада 2018 року.

Проект реалізується Польсько-українською торгово-промисловою палатою у партнерстві з Фондом міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL Kyiv Solidarity Fund PL) та Національним агентством збереження енергії Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. (Республіки Польща). Проект співфінансований програмою «Підтримка демократії 2018», котрий фінансується у рамках програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

У Харківській області проект організаційно підтримує Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Харківською обласною державною адміністрацією.

03.08.2018 - 16:30 | Переглядів: 10881
На Харківщині презентували пілотний проект "Наша Енергія − енергетично спроможна громада"

Приєднані зображення:

Теги:

енергоефективність

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....