Енергоефективність: У Харкові презентували проект допомоги ОТГ

У Харкові презентували українсько-польський проект допомоги ОТГ "Наша енергія - самодостатня, енергійна громада".

Українсько-польський проект "Наша енергія - самодостатня, енергійна громада" презентовано у Харкові як засіб допомоги об'єднаним територіальним громадам області підвищити свою спроможність у сфері енергоефективності.

Презентація відбулася у форматі прес-сніданку за участю польських та українських фахівців та особисто президента Польсько-української академії міст, представника Польсько-української торгово-промислової Палати Даріуша Шимчихи у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС).

"Даний проект є пілотним. Його реалізація стала можливою завдяки системній співпраці ЦРМС, генерального консульства Республіки Польща у Харкові та польських партнерів. Протягом кількох років за ініціативою ЦРМС та ГО "Польсько-українська аграрна асоціація" представники ОТГ Харківщини представляли нашу область на провідному інформаційно-комунікаційному майданчику Польщі - Балтик бізнес-форумі. Саме звідти і виникла ініціатива щодо реалізації подібного проекту на території Харківщини, де є активні представники 16-х ОТГ", - зазначила директор ЦРМС Діана Баринова.

За словами Шимчихи, участь у проекті візьмуть 5 ОТГ Харківщини, які будуть відібрані польськими організаторами на конкурсній основі після опрацювання поданих громадами анкет.

"В рамках реалізації проекту експерти з РП відвідають території громад і ознайомляться з умовами, потребами та енергетичними перевагами кожної громади. Після чого будуть підготовлені рекомендації з приводу того, що можна зробити, щоб покращити енергетичну ситуацію громади", - додав Шимчиха.

За його словами, представники кожної з п'яти відібраних громад візьмуть участь в навчальній поїздці до Республіки Польща, під час якої вони зможуть ознайомитися з провідним досвідом польських гмін у сфері енергоефективності.

"На наступному етапі буде організовано тренінг для більш широкого кола представників відповідних територій, де їх вчитимуть, як отримати кошти на реалізацію рекомендованих проектів в Україні та за її межами. Проект планується завершити до кінця листопада 2018 року", - підкреслив Шимчиха.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо уникнення помилок під час реалізації проекту, Шимчиха сказав: "Колись ми теж, як і ви, починали боротьбу за енергоефективність із заміни вікон та дверей у будинках. Але цього замало, потрібно розуміння, що енергоефективність - це комплекс дій: від навчання власних енергоменеджерів до партнерства комунальної та приватної ініціативи".

Як зазначалося на заході, польські фахівці вже відвідали дві ОТГ на Харківщині: Чкаловську та Роганську, і, зокрема, отримали позитивні враження від досвіду “чкалівців”, де у школах замість центрального теплопостачання ввели в дію котельні на твердому паливі - пелетах , завдяки чому зекономили 800 тис. грн тільки на одному об'єкті.

 

Проект "Наша енергія - самодостатня, енергійна громада" фінансується за рахунок коштів Програми "Підтримка демократії 2018 року" що фінансується Міністерством Закордонних Справ у рамках польської програми допомоги.

Теги:

енергоефективність

Область:

Харківська область

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...