Для завершення децентралізації потрібні зміни до Конституції, - Сергій Шаршов

Законодавчої бази для створення об’єднаних громад в Україні достатньо. Але для завершення децентралізації необхідні зміни до Конституції України.

Про це Укрінформу сказав директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону Сергій Шаршов в Івано-Франківську перед дебатами "Навіщо громадам об’єднуватися". Організатори заходу – Швейцарсько-український проект "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

"Законодавчої бази для створення об’єднаних територіальних громад достатньо. Втім, для завершення реформи децентралізації потрібні зміни до Конституції України. Ці зміни стосуються чотирьох ключових позицій, - зазначив Сергій Шаршов.

За його словами, найперше у Конституції необхідно зафіксувати, що основні повноваження на місцях мають виконувати органи місцевого самоврядування, а не державні органи, призначені з Києва. Друга позиція: районні та обласні ради мають створювати власні виконавчі комітети. Третя: в Конституції необхідно зафіксувати, що адміністративна територіальна одиниця – це не населений пункт, село, селище, місто, а відповідна рада - це випало з Головного закону. І четверта позиція  - переформатування державних адміністрацій у органи префектурного типу.

Як повідомлялося, реформа децентралізації в Україні розпочалась у 2014 році. Наразі створені близько 700 ОТГ. У Мінрегіоні вважають, що 2018 рік має стати переломним для того, аби більшість адміністративно-територіальних одиниць опинились в об’єднаних громадах.

27.04.2018 - 09:50 | Переглядів: 9866
Для завершення децентралізації потрібні зміни до Конституції, - Сергій Шаршов

Теги:

дебати Конституція Сергій Шаршов

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...