Обладнання для Нової української школи: 1 млрд грн державної субвенції та співфінансування від громад

1 млрд 385,2 млн гривень – саме така субвенція на Нову українську школу передбачена у бюджеті на 2018 рік, з цих коштів 998,7 млн підуть на обладнання початкової школи, а 386,5 млн грн – на навчання вчителів початкової школи. Постанову, що регулює розподіл цих коштів та їх використання, сьогодні, 4 квітня 2018 року, прийняв Кабінет Міністрів України у приміщенні Будинку Уряду.

«1 вересня 2018 року всі першокласники прийдуть до Нової української школи. Найголовніше – ці діти навчатимуться за новим стандартом початкової школи і отримають якісно новий зміст освіти. Однак, щоб цей проект повноцінно реалізувати, окрім підготовки вчителів, потрібно також створити необхідне навчальне освітнє середовище. І тому ця постанова – це безпрецедентний крок, вперше за всю історію України у початкову школу вкладається така сума грошей. А початкова школа – це та основа, на якій пізніше вибудовується весь подальший розвиток дитини, її сприйняття та ставлення до навчання», – розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Найголовніше, що визначає постанова, – це як використовуватиметься частина субвенції у 998,7 млн грн, яка передбачена на закупівлю обладнання. Так, планується, що:

  • 40% цих грошей буде спрямовано на закупівлю дидактичних матеріалів для 1-го класу. Розподіл коштів між областями здійснюватиметься з урахуванням кількості класів початкової школи в регіоні.
  • 40% коштів буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ. Розподіл між областями здійснюватиметься з урахуванням кількості учнів 1-4-го класів у певній місцевості.
  • 20% субвенції має бути використано на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів НУШ. Розподіл коштів – з урахуванням кількості закладів, у яких є початкова школа.

Традиційно державне фінансування надаватиметься місцевим органам самоврядування на засадах співфінансування:

  • 70/30 – для шкіл в містах обласного значення. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай 30% вартості обладнання.
  • 90/10 – для шкіл в районах та ОТГ. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай 10% вартості обладнання.
  • 95/5 – для шкіл в гірській місцевості та на лінії зіткнення. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай символічні 5% вартості обладнання.

«Ми розуміємо, що виділених з бюджету грошей не вистачить абсолютно на всі школи в Україні. Тому ми очікуємо, що органи місцевої влади, до повноваження яких безпосередньо належить створення належних умов для навчання, стануть нашими партнерами у створенні нового освітнього простору. Ми не очікуємо, що місцеві органи профінансують все, ми лише сподіваємося, що вони виконають зобов’язання та дофінансують  бодай ту меншу частку вартості, що ми просимо дофінансувати», – зазначила Міністр.

05.04.2018 - 10:10 | Переглядів: 22496
Обладнання для Нової української школи: 1 млрд грн державної субвенції та співфінансування від громад

Теги:

Лілія Гриневич освіта НУШ

Джерело:

Міністерство освіти і науки України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...