Уряд передав землю поза межами населених пунктів ще шести об’єднаним громадам

Кабінет Міністрів України продовжує розпочатий в лютому поточного року процес передачі землі сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів у комунальну власність об’єднаних територіальних громад і розраховує на відповідальність місцевого керівництва та ефективне використання наданого ресурсу.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань розвитку гірських населених пунктів, яка відбулася в рамках робочої поїздки Глави Уряду на Івано-Франківщину. 

«У 2014 році ми розпочали процес децентралізації. І громади вже відчувають, наскільки вони зміцніли. Але вони мають бути повноцінними і з точки зору земельних ресурсів. Уряд знайшов механізм, як передати землі об’єднаним громадам, і ще 6 ОТГ сьогодні отримали землі у свою власність. Кожного місяця плануємо передавати землю 50-70 об'єднаним громадам, а завершити цей процес - до кінця року», - сказав Глава Уряду.

Під час наради документи про передачу земель підписали керівники  таких ОТГ:

  • Заболотівської селищної та Космацької сільської Івано-Франківської області;
  • Нижанковицької селищної та Грабовецької сільської Львівської області;
  • Вижницької міської, Вашківецької міської Чернівецької області.

За даними Мінагрополітики, громади отримали понад 2,4 тис. га земель.

«Хотів би попросити голів ОТГ, щоб управління землями та коштами відбувалося публічно. Місцеві мешканці мають знати, як використовується кожна гривня», - наголосив Володимир Гройсман.

Глава Уряду також нагадав, що Держгеокадастр, Мінагрополітики та Мін’юст мають «набирати обертів», оперативно формувати та реєструвати земельні ділянки і права на них, аби завершити роботу до кінця року.

Довідково

Наразі в Україні створено 665 ОТГ, які вже підписали меморандуми про передачу земель з регіональними органами Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

Наприкінці січня поточного року Прем’єр-міністр повідомив, що Кабінет Міністрів знайшов оптимальне юридичне рішення і готовий вже з лютого розпочати процес передачі землі поза межами населених пунктів у власність об'єднаним територіальним громадам. З 1 лютого структури Держгеокадастру були  позбавлені права одноосібно ухвалювати рішення щодо розпорядження землями поза межами населених пунктів – без згоди об’єднаних територіальних громад.

27 лютого земельні ділянки загальною площею 7 810,93 га у комунальну власність отримали сім ОТГ: Городищенська сільська ОТГ Луцького району Волинської області (926,48 га); Гірсівська сільська ОТГ та Приазовська селищна ОТГ Приазовського району Запорізької області (798,48 га та 705,16 га відповідно); Смирновська сільська ОТГ Більмацького району Запорізької області (1 568,74 га); Помічнянська міська ОТГ Добровеличківського району Кіровоградської області (70,57 га); Оболонська сільська ОТГ Семенівського району Полтавської області (2 950,42 га); Наталинська сільська ОТГ Красноградського району Харківської області (791,08 га).

100% земельних ділянок на території зазначених ОТГ були сформовані та відомості про них були внесені до Державного земельного кадастру, що дало змогу здійснити передачу у стислі терміни – протягом двох тижнів з моменту отримання відповідного звернення головним управлінням земельної служби. Процедура не потребувала витрат з Державного бюджету.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...