У Чернівецькій ОДА попередньо відбирали проекти на кошти ДФРР

20 лютого в Чернівецькій ОДА відбулось засідання регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). За словами голови ОДА Олександра Фищука, Чернівецькій області на 2018 рік з ДФРР передбачено понад 167 млн грн.

Проте оскільки є перехідні проекти (термін реалізації яких більше 1 року) з минулих років, ця сума на проекти подані у 2018 році набагато менша. Сума перехідних проектів складає 72 млн грн. Всього перехідних проектів 9, з них наступні проекти знаходяться на території об’єднаних громад:

  • завершення будівництва ДНЗ у с. Карапчів (Вашківецька ОТГ);
  • реконструкція туристичної бази «Перлина гір» у с. Банилів-Підгірний (Сторожинецька ОТГ);
  • капремонт відділень Кіцманської ЦРЛ;
  • завершення будівництва школи у с. Рідківці (Магальська ОТГ).

Всього було подано 80 проектів на конкурс, з них 24 відхилено з адміністративних причин. На думку радника з регіонального розвитку Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Олексія Грушка, серед відхилених проектів були й цікаві розвиткові проекти об’єднаних громад: «Мобільна лабораторія з енергоефективності у Недобоївській ОТГ, фотовольтаїчні станції на даху школи у Рукшинській ОТГ, с/г-кооперація у Вижницькій ОТГ».

Серед 56 проектів, що лишилися, майже половина - це ремонти, будівництво, реконструкції шкіл, ДНЗ (22) та будинків культури (6). Решта проектів - це каналізації/водогони, ЦНАПи, медичні заклади, спортивні об'єкти. На їхньому фоні дещо вирізняються проекти, що містять інноваційну та розвиткову складову – проекти еколого-інформаційного центру, Новодністровського індустріального парку, створення громадського та культурного простору у с. Черешенька Вижницької ОТГ та інтерактивного кінотеатру у м. Вижниця. Особливо варто відзначити перший в області проект міжмуніципального співробітництва (ММС) Недобоївської та Рукшинської ОТГ і м. Хотин в сфері управління твердими побутовими відходами. 

Об’ єднані громади виявилися дуже активними при підготовці проектів. Окрім проекту ММС від громад до оцінки допущено наступні проекти:

  • Новоселицька ОТГ - 1 (спорткомплекс у місті);
  • Недобоївська ОТГ - 4 (спортмайданчик у с. Долиняни, спортивно-ігровий простір у селах громади, школа та ДНЗ у Недобоївцях);
  • Сокирянська ОТГ - 2 (ЦРЛ, парк у місті);
  • Сторожинецька ОТГ - 3 (ЦРЛ, НВК у місті, школа у с. Давидівка);
  • Мамалигівська ОТГ - 3 (реконструкція амбулаторії у с. Мамалига з облаштування станції швидкої допомоги, реконструкція клубу під адмінприміщення включаючи ЦНАП, ДДУ);
  • Вижницька ОТГ - 4 (ДНЗ у с. Іспас, каналізація у м. Вижниці, вже згадані проекти в с. Черешенька та кінотеатр у м. Вижниця);
  • Усть-Путильська ОТГ - 1 (школа в Усть-Путилі);
  • Кострижівська ОТГ - 1 (очисні споруди);
  • Юрківецька ОТГ - 1 (водогін Юрківці-Заставна);
  • Глибоцька ОТГ - 1 (каналізація);
  • Рукшинська ОТГ - 1 ( реконструкція клубу під адмінприміщення включаючи ЦНАП);
  • Чудейська ОТГ - 1 (школа у с. Їжівці).

Загалом оцінювання буде відбуватися за п'ятьма критеріями: вплив проекту на громаду або регіон; чи вирішує проблему проект; інноваційність проекту; співфінансування проекту; соціально-економічна спрямованість проекту. Кожен член комісії ДФРР буде оцінювати 14 проектів, а кожен проект буде оцінений п'ятьма членами комісії, після чого буде сформовано загальний рейтинг проектів: спортивних (10% бюджету, що лишився після перехідних), енергоефективності у медзакладах (10%), енергоефективності у навчальних закладах (10%) та інших проектів (60%). Кількість проектів буде залежати від суми поданих проектів та їхнього запланованого бюджету на 2018 рік. Проекти для оцінки розподілятимуться між членами комісії шляхом жеребкування.

21.02.2018 - 18:11 | Переглядів: 11368
У Чернівецькій ОДА попередньо відбирали проекти на кошти ДФРР

Теги:

ДФРР

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...