Як з об’єднаних громад «зшивається» Європейська Україна

У столиці пройшов ІІ Всеукраїнський форум об'єднаних громад, який відкривали Президент, Прем’єр-міністр та Голова Парламенту

«Хто з вас вірив у те, що ми зайдемо так далеко у реформі децентралізації влади? Але те, що відбулося з країною, є невипадковим. Це результат вивіреної стратегії, з переконливими якісними та кількісними змінами». Так розпочав свою промову, виступаючи на ІІ Всеукраїнському форумі об'єднаних громад, який відбувся вчора у столиці, президент України Петро Порошенко.

- Одне із завдань децентралізації – це наблизити уряд до простої людини, – зазначив Петро Порошенко. – Децентралізація дозволила робити те, що не робилося десятиліттями: будувати та ремонтувати по цілій країні дитячі садки, дороги тощо. Причому не треба питати на це дозволу у Києва, не треба їздити до Києва з торбою… Я не маю жодного сумніву, що найгірше вже позаду, і все у нас буде добре.

Бурхливі оплески викликало повідомлення Президента про те, що з 1 січня місцеві бюджети отримають 5% від податку на користування надрами. А загалом у проекті бюджету на наступний рік на місцеве самоврядування передбачено 18,5 млрд грн.

- Я пригадую, як в Україні розпочинався процес децентралізації, – підхопив Андрій Парубій. – Це було відразу після Майдану, коли з України втекли президент і прем’єр, а на наші землі ступив ворог. Тоді ми зрозуміли, що головна сила України – у її громадянах. Шлях децентралізації був асиметричною відповіддю агресору. Фактично процес формування спроможних громад був своєрідним зшиванням українського простору. Децентралізація, по суті, стала новим магдебурзьким правом для українських об’єднаних громад. А ці громади стали головними інвесторами у місцеву інфраструктуру та розвиток підприємництва.

Також спікер парламенту підкреслив, що для завершення реформи Парламент має зробити кілька важливих кроків, перелічивши кілька законопроектів, які треба прийняти ближчим часом.

- Розвиваючи сильні, самодостатні, ефективні ОТГ, ми творимо європейську Україну – завершив свій виступ Андрій Парубій.

- Ми можемо констатувати, що перший етап реформи пройшов, – підсумував під час свого виступу Володимир Гройсман. – Зміни, що відбулися внаслідок реформи, дозволили побудувати принципово іншу модель держави, яка базується на ініціативі людей. Далі нам треба формувати досконалу нормативну базу, щоб всі повноваження за принципом субсидіарності були на місцевому рівні . Нам потрібно ліквідувати дублювання функцій районних рад, районних адміністрацій та ОТГ. У тих районах, де є кілька об’єднаних громад, ці громади мають здійснювати постійне і повсюдне управління.

Також Володимир Гройсман запропонував підписати меморандум між усіма учасниками реформи, який включатиме «абсолютно конкретний план дій».

З пропозицією не зменшувати надходження до Державного фонду регіонального розвитку виступив голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі. Він також заявив, що подальший економічний розвиток України багато в чому залежатиме саме від перебігу реформи децентралізації влади.

А директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, співголова Ради донорів Хольгер Тауш назвав реформу місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою одною з найуспішніших реформ, що їх впроваджує український уряд.

- Ми бачимо, що місцеві органи влади мудро користуються ресурсами та повноваженнями, які вони отримали, що покращилися якість послуг на місцях та місцева інфраструктура, – сказав він. – Відтак я пишаюся тим, що Україна розпочалаі впроваджує цю реформу.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко у свою чергу підкреслив, що успіх реформи вимірюється не кількістю відкритих ЦНАПів та дитсадків, а покращенням якості життя українців. Також Геннадій Зубко заявив що з 1 січня на прямі міжбюджетні відносини з урядом вийдуть усі 665 ОТГ. Ще кілька десятків чекають на рішення ЦВК.

Народний депутат України Максим Бурбак під час своєї промови виступив проти накопичення грошей ОТГ на депозитних рахунках, натомість підкреслив, що реальний вплив на голів та депутатський корпус об’єднаних громад мають тільки виборці.

- Жодна районна рада та адміністрація, жодні місцеві князьки нічого не матимуть до ОТГ. Нехай вони не плачуть за владою, яка тікає поміж пальцями, – зазначив Максим Бурбак.

Також пан Бурбак наголосив на неприпустимості політичного забарвлення реформи й звернув увагу на тимчасову відсутність контролю за рішеннями місцевого самоврядування: з прокуратури функції нагляду знято, а інститут префектів у нас так і не з’явився. Завершуючи свою промову, Максим Бурбак закликав голів громад більше спілкуватися зі своїми депутатами-мажоритарниками, а депутатів органів місцевого самоврядування більше підтримувати голів громад, щоб політичне протистояння не гальмувало роботи.

Загалом Форум складався з чотирьох сесій. Під час першої сесії обговорювали інструменти розвитку територій, друга сесія була присвячена формуванню інвестиційного клімату та залучення інвестицій. Третя сесія являла собою панельну дискусію на тему: «Розвиток ОТГ: сприяння розбудові малого та середнього бізнесу на території громад, виробничий потенціал об’єднаних територіальних громад». Четверта сесія охоплювала питання просторового планування територій ОТГ та стратегії їхнього розвитку».

05.12.2017 - 15:20 | Переглядів: 13619
Як з об’єднаних громад «зшивається» Європейська Україна

Приєднані зображення:

Теги:

2форумОТГ

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...