Чортків на Тернопільщині отримав нові містобудівні повноваження

У рамках децентралізації системи держархбудконтролю нові містобудівні повноваження отримало місто Чортків у Тернопільській області. Відповідний акт приймання-передачі підписано 14 листопада 2017 року між Головою Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексієм Кудрявцевим та міським головою Чорткова Володимиром Шматьком.

Новоутворена інспекція наділена повноваженнями контролювати будівництво на всіх об’єктах незначного класу наслідків – СС1. На території міста обласного значення таких будівель як житлового, так і комерційного призначення переважна більшість – 85-90%. Зокрема, це приватні будинки, невеликі магазини, заклади побутового обслуговування.

«Сьогодні учасники будівельного ринку вже розуміють, що система держархбудконтролю змінилася. Максимально спрощено дозвільні процедури, а Держархбудінспекція робить все, аби сприяти розвитку будівельної галузі. Зокрема, щоб на всіх рівнях система архбудконтролю працювала злагоджено і щоб новоутворені органи, перш за все, допомагали людям та інвесторам. А практика, що ДАБІ – каральний орган, залишилася у минулому. Зараз ми повернуті обличчям до людей і працюємо так, щоб громадяни відчували зміни», – зазначив Олексій Кудрявцев.

У Чорткові працюють підприємства переробки сільськогосподарської продукції та виробництва харчових продуктів, машинобудування та текстильного виробництва, перш за все, місцевого значення. Для них, як і для громадян, передача функцій контролю за будівництвом на рівень міста матиме позитивні наслідки. Серед них – спрощення процедур та підвищення якості адміністративних послуг в будівництві.

У той же час, місцева влада разом з повноваженнями у сфері держархбудконтролю отримує дієвий механізм контролю за повним містобудівним циклом. На власній території саме вона вирішуватиме питання про виділення земельних ділянок під будівництво, реєструватиме дозвільні документи, здійснюватиме перевірки будмайданчиків та прийматиме об’єкти в експлуатацію.

«Дякую Держархбудінспекції за довіру, яку нам надано. Архітектурно-будівельний контроль сьогодні – це в першу чергу сервіс, а наша функція підтримувати людей, які будують, та максимально допомагати їм. Щоб менше було бюрократії, а більше було розвитку міста Чорткова. Вірю, що децентралізація, яку наразі впроваджують Уряд та Президент, дійсно дасть результати, у тому числі, на прикладі Чорткова в архбудконтролі», – наголосив Володимир Шматько.

Новоутворений орган архітектурно-будівельного контролю м. Чортків знаходиться за адресою: вул. Тараса Шевченка, 21.

Теги:

ДІАМ

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Державна архітектурно-будівельна інспекція України

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...