«Інвестору простіше мати справу з ОТГ». У Старосинявській громаді будують найбільший у Європі завод з переробки сої

У Старосинявській громаді будують найбільший у Європі завод з переробки сої. Підприємство виготовлятиме соєву олію вищого ґатунку та шрот для харчової промисловості. Про це розповів Старосинявський селищний голова Віталій Здебський, виступаючи в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту «Речники громад».

- Ще працюючи начальником відділу містобудування та архітектури Старосинявської РДА, я переконував  голову райдержадміністрації у необхідності створення схеми планування району, – зазначив Віталій Здебський. – Фактично це карта, на якій позначено усі електричні мережі, дороги, транспортні розв’язки, водогони; видно, які землі є сільськогосподарського призначення, які – промислового, які – транспортного тощо. Для інвестора цей документ є найважливішим. Врешті-решт нам це вдалося і такий план створили. В один рік зробили топографічну зйомку місцевості, а в інший – нанесли її результати на карту. Саме це стало ключовим фактором, що привернув увагу інвестора до нашої громади. Він обирав між селом у Житомирській області, селом на Тернопільщині, містом Старокостянтинів і, власне, селом Адампіль Старосинявської ОТГ. І врешті-решт обрав Адампіль. Можливо, зіграло роль і те, що з об’єднаною громадою мати справу простіше, ніж з районом.

Завод, що будується в Адамполі, забезпечить громаді понад 200 робочих місць, регулярні надходження від ПДФО та земельного податку, а також стане драйвером розвитку довколишніх територій.

- Відколи почалося будівництво заводу, у школі Адамполя побільшало дітей, поруч з будівництвом відкрилися нові магазини, – каже Віталій Здебський. – Згодом завод потребуватиме якісних доріг, кафе, ресторанів, місць відпочинку, а також лікувальних та освітніх закладів, у яких надаватимуть якісні послуги.

За словами пана Здебського, соєвий завод активно застосовуватиме енергоефективні технології: він працюватиме не на газі, а на звичайній соломі, яку почав акумулювати в Адамполі відразу ж після підписання угоди про будівництво.

- Найбільшою проблемою для інвестора є відсутність у сільській місцевості кваліфікованих кадрів, – веде далі голова Старосинявської громади. – Причому ця проблема характерна не тільки для Адамполя, але й для цілої України. Попервах ми були переконані, що вирішимо її у найкоротші терміни, адже у нашій громаді раніше працювали військовий завод «Темп», цукровий та комбікормовий заводи. Але все виявилося не так просто. Врешті-решт інвестор організував для майбутнього персоналу навчальні курси, залучивши відповідних фахівців з-за кордону. Зараз на цих курсах навчаються люди з цілої України: із Запоріжжя, Маріуполя, Дніпра… У майбутньому вони цілком можуть осісти у нашій громаді. Для вирішення кадрової проблеми мизгодом запропонували інвестору створити в Адамполі профільну школу, випускники якої зможуть працювати на виробництві.

За словами Віталія Здебського, для інвестора найважливішими є прозорість у стосунках з владою, відсутність корупційних складових та якість надання адміністративних послуг.

08.06.2017 - 21:04 | Переглядів: 15731
«Інвестору простіше мати справу з ОТГ». У Старосинявській громаді будують найбільший у Європі завод з переробки сої

Відео:

Теги:

речник

Область:

Хмельницька область

Громади:

Старосинявська селищна об’єднана територіальна громада Старосинявська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...